Groene voorstellen voor wereldwijde aanpak illegale visvangst aangenomen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 17 november 2011.
Groene voorstellen voor wereldwijde aanpak illegale visvangst aangenomen
Bron: GroenLinks Europa

Op initiatief van de Groenen, sprak het Europees Parlement zich donderdag uit voor internationale samenwerking om de illegale visvangst aan te pakken. Illegale vispraktijken bedreigen de wereldwijde visbestanden: rond de vijftien tot dertig procent van de vis wordt illegaal gevangen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout stelt dat maatregelen noodzakelijk zijn om het uitsterven van vissoorten te voorkomen.

“De situatie is zorgwekkend. Kijk bijvoorbeeld naar de Atlantische blauwvintonijn die op rand van uitsterven staat”, zegt Eickhout. “De internationale handel in de blauwvintonijn is meer dan het dubbele van de officiële vangstquota. Dat betekent dat er flink illegaal bij gevangen wordt.”

De huidige regelgeving in Europa zet vooral in op certificering en etikettering. Maar dit is niet voldoende om de traceerbaarheid van vissen te vergroten. De Groenen pleiten daarom voor invoering van een elektronisch documentatiesysteem. Deze oproep werd vandaag door het Europarlement gesteund. Eickhout: “De huidige maatregelen zijn heel gevoelig voor fraude en corruptie. De documentatie rondom de visvangst moet verbeterd zodat je kan controleren dat de vis op je bord op legale wijze uit de oceaan is gekomen.”