Eickhout wil ambitieus Europa zien op klimaattop Durban

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 24 november 2011.
Eickhout wil ambitieus Europa zien op klimaattop Durban
Bron: Groenlinks

De fractie van de Groenen in het Europees Parlement presenteerde deze week op een persconferentie hun inzet voor de VN-klimaattop die maandag in Durban, Zuid-Afrika begint. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout zal namens de Europese Groenen deel uitmaken van de officiële parlementsdelegatie. Sinds de mislukking van een wereldwijd klimaatakkoord in Kopenhagen twee jaar geleden wordt stap voor stap gewerkt aan een nieuw akkoord dat ervoor moet zorgen dat klimaatverandering afgeremd wordt. Volgens Eickhout moet het roer om en moet Europa ambitieus inzetten bij de onderhandelingen.

“De Europese strategie waarin gewacht werd totdat iedereen op hetzelfde moment zou springen heeft duidelijk gefaald”, stelt Eickhout. “Men kijkt naar elkaar met hun beste pokerface, maar niemand durft all-in te gaan.”

Een nieuwe aanpak is nodig, zegt Eickhout. Een ambitieuze aanpak waarin Europa de leiding neemt in het stellen van doelen.

Verlengen van Kyoto-protocol

De Europese Unie heeft de sleutel in handen om de vastgelopen klimaatonderhandelingen nieuw leven in te blazen. Komend jaar loopt de het enige akkoord, het Kyoto-protocol, af. “De Europese Unie moet een vervolg op het Kyoto-protocol nastreven," aldus Eickhout. “Dat geeft de noodzakelijke impuls aan de onderhandelingen.” Het spelen van de Kyoto-kaart kan helpen in het vormen van een alliantie met de ontwikkelingslanden voor een wereldwijd klimaatakkoord, zodat in de komende jaren ook de andere vervuilers zich aan bindende afspraken moeten houden.

Van -20% naar -30%

Daarnaast zet Eickhout zich in om de Europese ambitie op het terugdringen van CO2 te vebeteren. Het huidige doel van twintig procent reductie in 2020 is volgens Eickhout onvoldoende om de wereldwijde temperatuurstijging tot twee graden Celsius te beperken. Hij voelt zich gesteund door grote bedrijven als Unilever en Philips. “Scherpe doelen rond CO2-uitstoot kunnen ons uit de huidige economische malaise helpen. Europa moet naar het doel van dertig procent minder CO2 uitstoot om groene innovaties, banen en groei te stimuleren.”

Eickhout is de enige Nederlandse volksvertegenwoordiger die bij de klimaattop aanwezig is. Hij zal via een weblog op deze site verslag doen van de voortgang.