Russische spion vrijuit

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op dinsdag 29 november 2011, 16:49.

Nederland heeft een Russische spion die voor een half miljoen euro geheimen wilde kopen van een Nederlandse F-16 piloot gewoon laten lopen. De man had diplomatieke status, is een uurtje ondervraagd en toen heengezonden. De piloot zelf zit al maanden in de gevangenis. Volgens De Telegraaf is de spion ongemoeid gelaten om de diplomatieke betrekkingen met Rusland niet te verstoren. Te gek voor woorden als je het mij vraagt. Ik heb er vandaag de volgende vragen over gesteld:

1 Is het juist dat een Russische diplomaat die er van verdacht wordt contact te hebben gehad met de Nederlandse F-16 piloot Chris V., die thans terecht staat, begin 2011 samen met Chris V. is gearresteerd?

2 Kunt u bevestigen dat deze diplomaat een uur is verhoord en toen is vrijgelaten om ernstige diplomatieke verstoring van verhoudingen met Rusland te voorkomen?

3 Is het juist hieruit af te leiden dat er weldegelijk juridische argumenten waren om de Russische piloot verder vast te houden? Indien neen, waarom niet?

4 Had u in dat uur contact met de Russische autoriteiten? Zo ja, wat was hun verzoek, eis of dreigement? Kunt u dat toelichten? Indien neen, waarom hebt u geanticipeerd op een Russische reactie?

5 Is de Russische diplomaat nog steeds aan het werk in Nederland? Indien neen, sinds wanneer niet meer en waarom is hij uit Nederland vertrokken?

6 Bent u bereid de Russische diplomaat alsnog voor verhoor op te roepen? Indien neen, waarom niet?

7 Deelt u de opvatting dat het onjuist is diplomatieke betrekkingen met Rusland boven juridisch onderzoek van serieuze verdenking naar spionage te laten gaan?