De schone schijn van 130

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op vrijdag 9 december 2011, 2:21.

Ik zou met mijn hoofd in de wolken moeten zijn. Want met dit stukje maak ik mijn debuut op Mootz, MyNewsCloud! Maar helaas. Het onderwerp zet me direct weer met beide benen op de grond. Namelijk de 130-truc van dit kabinet.

Dat 130 rijden slechts tientallen seconden oplevert, is bekend. Maar dat maakt niet uit. Want 130 sluit -om met verkeersminister Schultz (VVD) te spreken- beter aan bij "de beleving van de automobilist". Oftewel: scheuren voelt lekker, dus ga uw gang!

Europa vliegt bijna uit de bocht maar Nederland geeft eens lekker gas en scheurt over blinkende betonstroken die overal opdoemen. Dat deze onderbuikstrelende maatregelen niet bovenaan mijn verlanglijstje staan, is logisch. En natuurlijk is het symboolpolitiek. Maar het werkt wel. Althans, voor eventjes...

Want ook al kun je op je vingers natellen dat 130 rijden vieze lucht en verkeersslachtoffers oplevert, dat is minder tastbaar dan het vrije gevoel van je voet op het pedaal. En dat we vooral met 130 in de file staan, doet niet terzake, want het gaat om het idee. Mensen vinden het leuk, dus wat zeur je nou, zuurpruim?

Even was de oppositie in verlegenheid door deze populistische meesterzet van de VVD. Maar toen kwam de aap uit de mouw. Met dank aan de Pers. Want om 130 er -na een proef op 8 trajecten- op grote schaal door te douwen, had de minister een paar ongunstige cijfertjes weggemoffeld. Zo bleek uit een WOB-onderzoek van journalist Marcia Nieuwenhuis dat 130 wel degelijk leidt tot een grotere kans op ongevallen. Oeps.

Het was niet voor het eerst dat minister Schultz de zaken rooskleuriger voorspiegelde. Een paar weken geleden zei ze dat haar oplossing voor de Hogesnelheidslijn (HSL) 400 miljoen euro zou kosten. Maar dat bleek in het echt een miljard te zijn. En omdat het CDA veiligheid heel erg belangrijk vindt, moet de minister opnieuw met de billen bloot. De Kamer zal eisen dat ze toezegt 130 weer te verlagen naar 120, op plekken waar veiligheid of luchtkwaliteit daartoe dwingen. Na het HSL-krasje nu dus een 130-deuk. Schultz moet op haar tellen passen.

Tja. Leuk als je cadeautjes wilt geven, maar vertel er dan wel bij hoe hoog de rekening is. Anders gaan anderen dat voor je doen. En dat drukt de feeststemming.