10.000-banenplan door werkbonus - Hoofdinhoud
De Partij van de Arbeid maakt zich zorgen over de werkgelegenheid in Nederland. Ramingen voorspellen dat de werkloosheid stijgt en volgend jaar minder mensen een baan hebben. Dit heeft vervelende gevolgen. Voor de werknemer betekent een baan inkomen, maar ook zelfstandigheid, leuke collega’s en het trotse gevoel er toe te doen. Voor onze economie betekenen banen mensen die geld verdienen, consumeren, en onze economie stimuleren. Helaas weigert het kabinet Rutte een pakket van maatregelen te maken waardoor het aantal banen in Nederland op peil blijft. Het kabinet kiest voor meer werkloosheid. De PvdA laat zien dat het anders kan. De eerste aanzet is een 10.000-banenplan door invoering van een werkbonus.
Het 10.000-banenplan gaat als volgt. Wie langer dan een jaar werkloos is, kan met een werkbonus van 7500 euro voor de werkgever aan de slag bij een bedrijf. De werkbonus wordt maximaal drie jaar achter elkaar uitgekeerd. Bij een non profitorganisatie kan via een dienstverband met de gemeente een bedrag van 10.000 euro aan uitkeringsgeld worden toegevoegd. In dat geval zijn de resterende kosten voor de werkgever 2500 euro voor een aanstelling tegen het minimumloon.
De PvdA spoort werkgevers op deze manier aan om meer mensen in dienst te nemen. En het werkt: het CPB verwacht dat er enkel door dit banenplan in 2012 al tienduizend extra banen in Nederland zullen zijn.
De PvdA laat zien zo dat meer werkloosheid de keuze van het kabinet Rutte is. Het beleid ten aanzien van de arbeidsmarkt is samen te vatten in één woord: bezuinigen. Hierdoor ontstaan er in Nederland duizenden onnodige ‘Rutte-werklozen’. Een greep: 9000 minder banen in het passend onderwijs, 10.000 minder banen in de kinderopvang, 3000 minder docenten in het mbo onderwijs, 4000 docenten minder bij de ROC’s, 5000 minder banen in het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, 24.000 minder banen in de detailhandel en 30.000 minder wsw banen. Een banenbeleid is hard nodig.
De PvdA zal bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week de regering verzoeken een 10.000-banenplan uit te voeren door invoering van een werkbonus.
Lees ook mijn andere voorstellen hoe het kabinet het aantal banen in Nederland op peil kan houden >