Streep door Europese visserijsubsidie vanwege misbruik

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op dinsdag 13 december 2011.
Streep door Europese visserijsubsidie vanwege misbruik
Bron: GroenLinks Europa

De Europese Rekenkamer veroordeelde maandag het misbruik van 2,7 miljard euro subsidie om de overcapaciteit van de Europese visserij te verminderen door vissersboten te slopen. Uit het verslag van de Rekenkamer (pdf) blijkt dat het geld door EU-lidstaten en booteigenaren werd gebruikt om grotere schepen te bouwen of om het motorvermogen te verhogen. Dat is precies het tegenovergestelde van het beoogde doel. Tot tevredenheid van GroenLinks meldde eurocommissaris Maria Damanaki (Visserij) het Europarlement dat de ze deze subsidie voor de visserij per direct stop zet.

GroenLinks-Europarlementarier Bas Eickhout is blij met deze stap:

“Subsidies voor uitbreiding van de Europese vissersvloot zijn niet acceptabel. De zeeën worden leeggevist en we moeten veel zorgvuldiger omgaan met onze visstand. Lidstaten hebben misbruik gemaakt van deze regeling en daar wordt nu gelukkig een einde aan gemaakt.”

Volgens het verslag van de Rekenkamer hebben de Europese Commissie en de EU-lidstaten ernstige fouten gemaakt met deze subsidie. De Rekenkamer is zeer expliciet in haar veroordeling: aan dit beleid moet een einde komen. De Europese Commissie heeft inmiddels laten weten dat in de toekomst alleen geld zal worden gegeven aan een betere veiligheid, voor de opslag van de vis die anders zouden worden weggegooid, en voor selectief vistuig.

“Het rapport concludeert dat de hoofdreden van het mislukken van een gezamenlijk visserijbeleid de grootte van de vloot is,” aldus Eickhout. “Dat de lidstaten hebben toegestaan dat de subsidies werden uitgegeven aan uitbreiding van de vloot is dan werkelijk stuitend. Duurzame visserij is noodzakelijk om voor toekomstige generaties ook enige variatie op het bord te krijgen. De lidstaten ondermijnen dit vanwege nationale belangen.”

Het programma De Slag om Brussel besteedde vorig jaar aandacht aan het misbruik van de Europese subsidie. Die uitzending is online terug te kijken.