Europa presenteert 'toekomstvisie voor energie' zonder strategie - Hoofdinhoud
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is teleurgesteld dat de Europese Commissie geen pad uitstippelt naar een economie die volledig draait op groene energie. Dinsdag presenteerde de Europese Commissie haar 'energievisie voor 2050', maar Eickhout mist een groene strategie in de plannen.
Eickhout: “Onze toekomstige energievoorziening moet hand in hand gaan met onze ambitie om klimaatverandering te voorkomen. De enige veilige en duurzame manier dat te bereiken, en om tegelijkertijd onze afhankelijkheid van vervuilende olie-import te verminderen, is door in te zetten op energiebesparing en honderd procent groene energie.”
Afgelopen week was Eickhout namens de Groenen lid van de Europese delegatie op de klimaattop in Durban. “De klimaattop in Durban heeft duidelijk gemaakt dat Europa de rest van de wereld in beweging kan krijgen door leiderschap te tonen en door allianties met gelijkgezinden te bouwen”, stelt Eickhout. “Maar op energiegebied laat Europa het na om te leiden en worden we links en rechts door andere landen ingehaald. In China wordt het meest geïnvesteerd in schone energie.”
Eickhout vindt het onbegrijpelijk dat de Europese Commissie geen scenario heeft uitgewerkt voor honderd procent groene energie, terwijl er heel veel studies op de plank liggen die aantonen dat dit technisch en financieel mogelijk is: “Deze energievisie van de Europese Commissie neemt een gevaarlijk en risicovol pad. Inzetten op de opslag van CO2 is een gevaarlijke strategie, omdat nog steeds niet bekend is wanneer deze techniek grootschalig ingezet kan worden. De kernramp in Fukushima heeft daarnaast aangetoond dat er altijd grote risico's kleven aan kerncentrales.”
GroenLinks wil dat monopolies op de energiemarkt verbroken worden, zodat ook kleine spelers een kans krijgen. “De keuze voor kernenergie is ook de keuze voor het in stand houden van de monopolies van de grote energiebedrijven die een duurzame toekomst in de weg staan”, zegt Eickhout. Door te kiezen voor een groene energievoorziening creëer je een mooie combi van grote windparken op zee en kleinschalige, lokale energieopwekking. Boeren kunnen via mestvergisting biogas produceren en met zonnepanelen op het dak kan iedereen stroom leveren aan het net.
Volgens de Europese Commissie zullen de energieprijzen in alle mogelijke scenario's blijven stijgen, maar door van energiebesparing een topprioriteit te maken kan de prijsstijging relatief beperkt blijven. Daarnaast is de afhankelijkheid van importen het laagst bij keuze voor groene energie. Begin volgend jaar zullen de Europese energieministers de verschillende energiescenario's bespreken. GroenLinks roept op om het scenario van honderd procent groene energie te combineren met het scenario van de Europese Commissie voor energiebesparing.