Straatsburg deze week: 12-16 december 2011

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op vrijdag 16 december 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Energy Roadmap: kies voor betaalbare energie.

De Europese Unie moet in zijn toekomstplannen kiezen voor betaalbare energie. De lidstaten, die zelf over hun eigen energiemix blijven gaan, kunnen groen en groei prima combineren. De 'Energy Roadmap 2050' die Eurocommissaris Oettinger (energie) op donderdag 15 december presenteerde sluit hierbij aan. Deze Roadmap geeft aan welke verschillende scenario's er zijn om de komende decennia tot een duurzamere energiesector te komen.

Een keuze voor alléén duurzame energie over ongeveer 15 jaar leidt tot een verdubbeling van de prijs. Bij een alternatief scenario waarbij gekozen wordt voor zowel een groter aandeel duurzame energie, CO2-opslag en gebruik van gas en kernenergie stijgt de prijs aanzienlijk minder. Energieprijzen zijn direct van invloed op onze bedrijvigheid en bestedingsruimte van burgers. Kortom, het prijskaartje wordt essentieel in het politieke debat.

Ik zet me in voor een groeiend aandeel duurzame energie in de Europese Unie. Van belang hierbij is een gelijk speelveld. Ik zal pleiten voor een geharmoniseerd stimuleringsbeleid. Nu zorgen verschillende nationale regimes voor ‘subsidieconcurrentie’ tussen lidstaten. Onderzoek van de Europese Commissie wijst uit dat een geharmoniseerd systeem de Europese lidstaten 10 miljard aan kostenbesparingen kan opleveren.

Lees verder:

Visserij Protocol EU-Marokko niet verlengd: slag voor Nederlandse pelagische vissersvloot

Op woensdag 14 december jl. heeft het Europees Parlement de verlenging van het Protocol over visserijmogelijkheden voor de Nederlandse en Europese vissersvloot in Marokkaanse wateren voor het afgelopen jaar (periode 28-02-2011 t/m 27-02-2012) nipt verworpen. Dit Protocol werd, in afwachting van de plenaire stemming in het Europees Parlement tot nu toe voorlopig toegepast. Een overgrote meerderheid van de EVP-parlementsleden heeft vóór de verlenging van het protocol gestemd en de visserijsector daarmee willen steunen.

Het belang van dit Protocol voor de Nederlandse pelagische vissersvloot is groot: 32,5% van de vangstquota in deze categorie is in handen van de Nederlandse visserijsector. De EVP stelde om pragmatische redenen (het Protocol loopt over 2,5 maanden af), juridische redenen (het voorkomen van een gat in de regelgeving) en het belang van een betrouwbare en berekenbare overheid voor het bedrijfsleven in het algemeen en de visserijsector in dit geval in het bijzonder dan ook voor om vóór het Protocol te stemmen en bij de onderhandelingen over de jaarlijkse vernieuwing ervan (van kracht vanaf 28 februari 2012) in te zetten op een aantal belangrijke verbeteringen aan het Protocol (zoals de kwestie rond de Westelijke Sahara en het economisch rendement van de overeenkomst voor Europa).

Mobiel bellen en internetten in Europa: voorstel Europese Commissie aanscherpen

Op woensdag 14 december debatteerde de EVP-fractie, waar de CDA-eurodelegatie deel van uitmaakt, over een nieuwe aanpak van het gebrek aan concurrentie en daardoor onevenredig hoge prijzen op het gebied van mobiel bellen en vooral mobiel internetten in Europa. De maximumtarieven zullen vanaf volgende zomer jaarlijks verder worden verlaagd. Nieuwe studies wijzen uit dat de werkelijke kosten van mobiel internetten in de EU slechts 3 cent per Megabyte bedragen en niet 10 cent, zoals de Europese Commissie heeft berekend. Het gaat hier om de kosten die operatoren elkaar aanrekenen voor het leveren van mobiel internet aan elkaars klanten die zich in het buitenland bevinden. Dit wakkert de concurrentie aan en stelt de telecomproviders in staat de tarieven die ze hun klanten in rekening brengen flink te verlagen en meer in lijn te brengen met de binnenlandse kosten. Ik wil snel naar een situatie toe waar bellen in Europa niet duurder is dan in Nederland.

Waardigheid en vrijheid beloond - Bouazizi wint postuum Sakharov prijs

Met de toekenning van de Sacharovprijs op woensdag 14 december aan vijf activisten van de Arabische Lente, erkent het Europees Parlement de inspanningen van allen die strijden voor waardigheid, fundamentele vrijheden en politieke verandering in de Arabische wereld.

De uitreiking van de Sakharov prijs aan Bouazizi is zeer bijzonder. Ik was verkiezingswaarnemer bij de eerste vrije verkiezingen van de Arabische Lente eind oktober. Doordat Mohammed Bouazizi postuum de Sakharov prijs wint wordt streven naar waardigheid en vrijheid beloond waar hij, en zovelen van zijn Tunesische landgenoten voor hebben gevochten.

Het Parlement nam een minuut stilte in acht ter nagedachtenis van Mohamed Bouazizi, wiens zelfverbranding, uit protest tegen de onderdrukkingen van de Tunesische autoriteiten, leidde tot protesten in Tunesië en die postuum de prijs heeft ontvangen, en alle anderen die hun leven verloren tijdens de opstanden.