Hof: De vervuiler betaalt geldt ook voor vliegmaatschappijen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 21 december 2011.
Hof: De vervuiler betaalt geldt ook voor vliegmaatschappijen
Bron: Blog Bas Eickhout

Het Europees Hof van Justitie stelde woensdag de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen in het ongelijk over hun aanklacht dat ze moeten gaat betalen voor hun uitstoot van CO2. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout ziet daarmee naar tevredenheid bevestigd dat het universele principe dat de vervuiler betaalt ook volgens het Europees Hof niet meer dan logisch is.

Eickhout: “Industrie en energiebedrijven betalen al voor hun uitstoot en vanaf januari vliegmaatschappijen dus ook. Als luchtvaartmaatschappijen gratis zouden mogen uitstoten zou dat een subsidie op hun vervuilen betekenen.”

Wereldwijd werken we aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat we een prijskaartje hangen aan die uitstoot. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vochten het Europees beleid aan bij het Hof in Luxemburg omdat zij meenden dat het oneerlijke concurrentie zou betekenen. Het Hof oordeelt echter anders.

“De prijzen voor een vliegticket schieten niet de lucht in”, stelt Eickhout. “Het percentage prijsstijging per passagier is zeer klein. Bovendien zal het echt niet zo zijn dat vliegtuigen voortaan maar niet meer van en naar Europa zullen vliegen. De CO2-heffing geldt namelijk voor alle vliegtuigen die van en naar de EU vliegen.”