Strenge begrotingsregels EU noodzakelijk

Met dank overgenomen van M. (Thijs) Berman i, gepubliceerd op donderdag 23 juni 2011, 11:49.

De PvdA-Europarlementariërs hebben vandaag voor een pakket maatregelen gestemd, waarmee het economische beleid van de EU-lidstaten in de toekomst beter op elkaar afgestemd wordt. Ook steunt de PvdA-eurodelegatie een strenge aanpak van EU-lidstaten die de begrotingsregels zwaar overschrijden.

Volgens de nieuwe begrotingsregels onder het Stabiliteits- en Groei Pact zal de Europese Commissie de bevoegdheid krijgen om sancties op te leggen tegen lidstaten die zich niet houden aan de begrotingsregels. Lidstaten kunnen zo'n sanctie alleen tegenhouden met een gekwalificeerde meerderheid (met de huidige stemverhoudingen is dit ongeveer tweederde). Over deze voorstellen is nog geen overeenstemming bereikt met de Europese lidstaten zelf. In juli volgt de eindstemming over het mogelijk bereikte compromis.

Gezamenlijk financieel-economisch beleid

PvdA-delegatieleider Thijs Berman:"De PvdA heeft altijd gepleit voor een sterke Europese Commissie die roekeloze lidstaten kan terugfluiten. Situaties als in Griekenland mogen nooit meer gebeuren. Als je die controle aan de regeringsleiders overlaat, zoals nu nog het geval is, dan komt er niks van terecht, dat is nu wel gebleken. Maar belangrijker nog dan het sanctiemechanisme is dat met dit pakket maatregelen de EU een essentiële stap zet naar meer gezamenlijk financieel-economisch beleid. Dat is onontkoombaar, als de EU een sterke economische positie wil houden in de toekomst."

Toch vindt Berman dat de voorstellen nog niet ver genoeg gaan. Hij vindt dat de nadruk in dit pakket teveel ligt op bezuinigen. Liever zag hij daarnaast meer gezamenlijke afspraken over beleid dat op werkgelegenheid gericht is, op innovatie en op duurzame groei.

Bankenbelasting

"Deze financiële crisis ontstond door onverantwoordelijke banken. Die hoeven met deze voorstellen nog steeds niet mee te betalen aan de uitweg uit de crisis. Dat moet de volgende stap zijn: een bankenbelasting, in te voeren door elke lidstaat in de EU. En dat weigeren de liberalen en conservatieven. Toch valt sommige lidstaten ook veel te verwijten. Met een buitensporige schuldenlast worden allerlei lidstaten momenteel een speelbal van de financiële markten. Zij zullen zich moeten ontdoen van dit dictaat. Dit lukt niet door alleen te bezuinigen, daardoor krijgt de economie het juist moeilijker. We hebben ook investeringen nodig, en ik zou willen dat de rechtse regeringen in Europa zich daar meer om zouden bekommeren", aldus Berman.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual.