Gemis aan flexibiliteit - Hoofdinhoud
Reactie PvdA-Europarlementariër en delegatieleider, Thijs Berman, op het opnieuw mislukken van de onderhandelingen tussen het Europese Parlement en de lidstaten over de Europese begroting voor 2011:
“Het is onbegrijpelijk dat een minderheid van lidstaten, waaronder de Nederlandse regering, niet wil onderhandelen en daarmee het vaststellen van de EU-begroting van 2011 blokkeert. Hier wordt de invloed van de PVV duidelijk zichtbaar. In succesvolle onderhandelingen wordt enige flexibiliteit van alle partijen verwacht. Het Europese Parlement zette als eerste een forse stap door in te stemmen met een kleine stijging van 2,9 procent vergeleken met 2010. Zelf pleitte ik vergeefs voor de nullijn, in een eerder stadium, tegen zowat alle fracties in. Maar die 2,9% moet genoeg zijn voor alle nieuwe taken die de EU nu op zich moet nemen, zoals de oprichting van een nieuwe Europese diplomatieke dienst en de aanstelling van de broodnodige Europese toezichthouders voor de grote banken. Het was aan de lidstaten om nu tegemoet te komen aan de eisen van het Europees Parlement. Die kosten niks extra, het zijn politieke eisen.”
Onuitgegeven budget niet zomaar terugstorten
“Het Europese Parlement vraagt nu om een duidelijke rol bij het vaststellen van de meerjarenbegroting voor 2013-2020. Het EP wil daarnaast in grote meerderheid dat onuitgegeven gelden van het jaarlijkse budget niet meer automatisch aan de lidstaten teruggestort worden, maar ingezet worden voor onvoorziene en noodzakelijke projecten. De omvang van de klimaatcrisis, met een voedselcrisis als eerste directe gevolg in de ontwikkelingslanden, was niet voorzien. Het bestrijden ervan vroeg en vraagt nog steeds om extra middelen. Daar is het budget nu niet flexibel genoeg voor. Toch zijn er vaak onvoorziene grote uitgaven die iedereen nodig vindt, en het geld komt er meestal wel, maar het leidt elk jaar opnieuw tot eindeloos onderhandelen waar haast geboden is.”
Bron afbeelding: SXC / v_hujer.