Europa moet druk op Servië hoog houden

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op donderdag 8 december 2011.
Europa moet druk op Servië hoog houden
Bron: Blog Emine Bozkurt

Vrijdag 9 december zal de Europese Raad beslissen of Servië officieel kandidaat-lidstaat van de Europese Unie wordt. Emine Bozkurt, namens de PvdA in het Europees Parlement, roept op tot voorzichtigheid. "Europa moet de druk hoog houden en Servië eerst verplichten tot geloofwaardige stappen op het vlak van minderheden en de bilaterale relaties met Kosovo", aldus Bozkurt. "Minister-president Mark Rutte moet samen met de andere regeringsleiders de druk op Servië hoog houden en niet zomaar akkoord gaan met de kandidatuur."

Servië en Kosovo bereikten na lange onderhandelingen op 3 december een akkoord over gezamenlijke grenscontroles. Emine Bozkurt vindt het akkoord rijkelijk laat. "Servië moet nu eerst bewijzen dat het de gemaakte afspraken in de praktijk zal uitvoeren en dat het een geloofwaardige partner kan zijn", aldus Bozkurt. Servië moet volgens het Europarlementslid ook de rechten van minderheden zoals de Roma, de Bosniakbevolking in de regio Sandzak en de Hongaren in de Vojvodina garanderen.

De beslissing van de Europese Raad komt na de positieve aanbeveling van de Europese Commissie op 12 oktober om Servië de officiële kandidaatstatus geven. Het belangrijkste obstakel voor het toetredingsbod van Servië is de relatie met Kosovo. De grens is niet erkend door Servië. Serviërs probeerden grenscontroles te verhinderen door o.a. wegblokkades. Onlangs raakten 25 soldaten van de internationale KFOR-troepenmacht gewond als resultaat van ernstige incidenten tussen de internationale troepenmachten en Servische demonstranten.

Bron afbeelding: EP Audiovisual