Leers lapt mensenrechten aan zijn laars - Hoofdinhoud
De plannen van minister Leers om illegalen vast te zetten zijn in strijd met EU-regels. Dit blijkt uit antwoorden van de Europese Commissie op gezamenlijke vragen van de Nederlandse Europarlementariërs van GroenLinks, ChristenUnie, SP, PvdA en D66.
Uit de Europese Terugkeerrichtlijn en een recente uitspraak van het Hof van Justitie blijkt dat lidstaten geen vrijheidsbeperkende maatregelen mogen opleggen aan illegalen enkel omdat ze illegaal zijn. Hiermee zijn de plannen van het kabinet om illegaliteit strafbaar te stellen dus praktisch onuitvoerbaar.
Reacties leden Europees Parlement
Hieronder de reacties van de betrokken Nederlandse politici in het Europees Parlement:
Judith Sargentini (GroenLinks): "Een illegaal mag alleen worden vastgezet met het oog op een eventuele terugkeer naar het land van herkomst en daar is in de wet van Leers geen sprake van. Illegaal verblijven in Europa mag geen gevangenisstraf opleveren."
Emine Bozkurt (PvdA): "Het hele idee van het terugkeerbeleid is dat in eerste instantie mensen vrijwillig kunnen terugkeren. Alleen als er tegengewerkt wordt, dan kunnen mensen vastgezet worden. Nederland heeft ook voor dit beleid getekend. Met dit voorstel laat minister Leers zien dat hij internationale afspraken en de mensenrechten van illegalen aan zijn laars lapt."
Dennis de Jong (SP): "Strafbaarstelling van illegaliteit lost niets op, maar leidt wel tot grote problemen: je drijft illegalen de criminaliteit in als ze helemaal nergens meer terecht kunnen voor hulp. Ook zullen ze bang zijn om bijvoorbeeld aangifte te doen tegen mensenhandelaren."
Sophie in 't Veld (D66): "Regels zijn regels is het adagium in Nederland. Dan moet Nederland zichzelf dus ook aan de regels houden. De Europese Commissie laat er geen misverstand over bestaan: strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland kan niet. Het is goed dat de Europese Commissie tegenwicht biedt tegen de onmogelijke eisen van de PVV aan de coalitie en waakt over de grenzen van wat juridisch en moreel aanvaardbaar is."
Het kabinet wil illegaliteit strafbaar stellen door middel van een hechtenis of een geldboete van maximaal 3.800 euro; bij niet betalen van de boete volgt alsnog een vervangende hechtenis. In de meeste gevallen zal een illegaal deze boete niet kunnen of willen betalen. Hem dan maar gevangen zetten, alleen maar omdat hij illegaal is, is in strijd met Europese wetgeving, zo stelt de Europese Commissie opnieuw.
Bron afbeelding: European Commission Audiovisual Service.