Voorkomen van geweld tegen vrouwen voorlopig geen Europees beleid

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op woensdag 18 mei 2011.

"Vrouwelijke slachtoffers hebben recht op hulp volgens Eurocommissaris Reding vandaag, maar van een Europees beleid om geweld tegen vrouwen effectief te voorkomen en te bestrijden bespeur ik nog helemaal niets", reageert PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt op het pakket aan maatregelen dat Eurocommissaris Reding vandaag presenteerde. Zij wil slachtoffers van misdrijven in de hele EU beter gaan beschermen.

De Europese Commissie wil een einde maken aan de ongelijke behandeling in de 27 lidstaten van personen die het slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. De Eurocommissaris heeft speciale aandacht voor kwetsbare groepen, zoals vrouwen en migrantenvrouwen. Vrouwen wil zij ondersteunen om sneller aangifte te doen van seksuele intimidatie en geweld. Ook laat ze onderzoeken hoe slachtoffers van genitale verminking kunnen rekenen op dezelfde bescherming in alle lidstaten.

Europees Beschermingsbevel

Het Europees Beschermingsbevel, dat al tijden op zich laat wachten, legt Eurocommissaris Reding opnieuw op tafel. "Het is onacceptabel dat het Europees Beschermingsbevel er nog steeds niet is. Iemands veiligheid mag niet ophouden bij de grens. Het is een goede zaak dat Eurocommissaris Reding dat nu oppakt", aldus Bozkurt.

Geschat wordt dat, wanneer het Europees Beschermingsbevel wordt ingevoerd, er in de EU meer dan 100.000 bevelen zullen worden uitgegeven. Dat zijn dus 100.000 slachtoffers, vooral vrouwen, die nu niet beschermd worden zodra ze hun eigen land verlaten. Bozkurt roept de Europese Commissie op voortvarend aan het werk te gaan met het uitwerken van de nodige wetsvoorstellen voor dat Europees Beschermingsbevel.

Een Europees beleid, dat criminelen hard aanpakt en vrouwen adequate bescherming biedt, heeft Bozkurt liever vandaag dan morgen. "Maar nog liever blijf ik ijveren voor een beleid dat voorkomt in plaats van geneest."