Bozkurt demonstreert tegen doodstraf Iran

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op woensdag 8 september 2010.

"Doodstraf door steniging is barbaars. Wij dringen er bij Iran op aan om deze straf te herzien", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt in het Europees Parlement. De Iraanse Sakineh Mohammadi-Ashtiani is veroordeeld tot die straf voor vermeende verboden relaties met mannen. Bozkurt heeft haar verontwaardiging ook gisteren uitgedrukt bij een stil protest in het Europees Parlement. Verder schreef ze mee aan een verklaring waarover het Europees Parlement vandaag stemt.

Overheid heeft niets te zeggen over persoonlijke relaties

"Het is niet aan een overheid om te oordelen over persoonlijke relaties, laat staan om hiervoor een vrouw met de dood te bestraffen. De afgedwongen `bekentenis´ van Sakineh is een schending van het recht op een eerlijke rechtsgang", aldus Bozkurt.

Ook Zahra Bahrami verdient eerlijk proces

Het Europees Parlement vraagt Iran ook nadrukkelijk om de zaak van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami te heroverwegen. Zij werd tijdens een bezoek aan familie in Iran, bij de demonstraties tegen de frauduleuze verkiezingen, opgepakt en gedwongen een televisiebekentenis af te leggen. Berichten over de aanklachten tegen haar lopen uiteen. Bozkurt: "Ook Zahra heeft recht op een eerlijk proces. Er moet daarom direct duidelijkheid komen over de precieze aanklacht tegen haar. Een advocaat moet haar kunnen bijstaan en de Nederlandse consul moet toegang tot haar krijgen."

Minachting van mensenrechten

De twee Iraanse vrouwen hebben inmiddels aandacht gekregen in Europese media. Veel minder bekend is de zaak van een veroordeelde homoseksuele jongen, Ebrahim Hamidi. Op 16-jarige leeftijd werd hij ter dood veroordeeld voor sodomie. Dat gebeurde na een bekentenis die volgens hem door marteling werd afgedwongen. Het Europees Parlement vraagt ook voor hem aandacht. "Iran toont wrede minachting voor de universele mensenrechten. Homoseksualiteit is geen misdrijf", aldus Bozkurt.