PvdA stemt in met nieuw SWIFT-akkoord

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op dinsdag 6 juli 2010.
PvdA stemt in met nieuw SWIFT-akkoord
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Binnen afzienbare tijd komt er een einde aan het massaal overdragen van bankgegevens van Europese burgers aan de VS", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt, woordvoerder burgerlijke vrijheden. De fractie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement, waarvan de PvdA deel uitmaakt, stemt vandaag in met het zogenaamde SWIFT-akkoord over het uitwisselen van bankgegevens tussen de VS en de EU. De VS vragen regelmatig om dit soort gegevens om terroristen op te sporen.

Sterke verbeteringen in vergelijking met vorig akkoord

In februari heeft het Europees Parlement het eerste SWIFT-akkoord afgewezen. Het toenmalige akkoord hield onvoldoende rekening met de privacy van de Europese burgers. Europa ontwikkelt nu zelf een systeem om bankgegevens te verzamelen. De Europese Commissie komt binnen een jaar met een voorstel hiervoor en over 3 jaar wordt zo'n Europees systeem ingevoerd. "Dit is van groot belang omdat het de overdracht van gegevens kan individualiseren. We houden de overdracht in eigen hand en kunnen zo op de beste manier de rechten van onze burgers beschermen", aldus Bozkurt. Volgens het nieuwe akkoord kan de EU ook gegevens van Amerikaanse burgers opvragen en is er sprake van volledige wederkerigheid.

Europol gaat Amerikaanse verzoeken keuren

Ondertussen zal een Europese toezichthouder in de VS op dagelijkse basis controleren wat er met de ontvangen Europese bankgegevens gebeurt. Europol krijgt de taak om de Amerikaanse verzoeken te controleren en goed te keuren. "De Amerikanen kunnen dankzij het nieuwe akkoord niet zomaar in onze gegevens snuffelen. Er zijn voldoende garanties afgedwongen van de Amerikaanse autoriteiten", zegt Bozkurt. Er wordt meer rekening gehouden met de bescherming van de privacy, er is recht op inzage en er zijn beroepsprocedures afgesproken. Er worden minder gegevens overgedragen, willekeurige en discriminerende zoektochten zijn uitgesloten.

Evenwicht tussen privacy en veiligheid

"In het nieuwe akkoord is er een evenwicht gevonden tussen de bescherming van privacy en de garantie op veiligheid. De strijd tegen terrorisme is ook voor de PvdA van het allergrootste belang", aldus Bozkurt. "In het akkoord is zeer duidelijk opgenomen dat de gegevens alleen worden overgedragen voor dat ene doel: terrorismebestrijding."

Over een half jaar zal het Europees Parlement de werkwijze volgens het nieuwe SWIFT-akkoord opnieuw evalueren.

Bron afbeelding: SXC / flaivoloka.