Bozkurt: 'Europees beleid voor bodyscans nodig'

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op woensdag 23 juni 2010.
Bozkurt: 'Europees beleid voor bodyscans nodig'
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Eindelijk geeft de Europese Commissie aan dat er een Europese aanpak nodig is voor het gebruik van bodyscanners, daar kon toch geen twijfel over bestaan", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt. De Europese Commissie geeft hierover vandaag een presentatie in het Europees Parlement.

Scan eind vorig jaar geïntroduceerd

Na de mislukte terreuraanslag op een vlucht van Schiphol naar Detroit, tijdens de kerstdagen vorig jaar, werd door een aantal Europese luchthavens, waaronder Schiphol, de bodyscan geïntroduceerd. Het is de nieuwste technologie waarbij objecten door kleding heen gezien kunnen worden. Het Europees Parlement stelde hierover kritische vragen, bijvoorbeeld over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid en de privacy van de Europese burgers.

Bozkurt: 'stel gezondheidsvoorwaarden aan apparaten'

"Er zijn Europese afspraken over minimale voorwaarden voor de scanners nodig", vindt Bozkurt. Er zijn apparaten die gebruikmaken van lichaamswarmte of van een minimale straling, zoals in mobiele telefoons, maar er zijn ook scanners met een hoge straling. "Dat kan zorgelijk zijn voor mensen die veel reizen en voor kwetsbare groepen zoals kinderen en zwangere vrouwen. Europa moet de bescherming van haar eigen burgers garanderen en zorgen dat schadelijke effecten voor de gezondheid uitblijven", aldus Bozkurt.

Privacy waarborgen

Er zijn bodyscans die alleen ruwe en vervaagde lichaamsbeelden laten zien of zelfs alleen de gevaarlijke objecten scannen, waardoor de privacy van personen gegarandeerd wordt. Andere apparaten doen dat echter niet. "We moeten stellig zijn en voor de meest optimale privacywaarborgen pleiten", zegt Bozkurt. "De beelden van personen die door de scan zijn gegaan, moeten bovendien meteen gewist worden en dus niet opgeslagen of doorgestuurd worden. Dit moet een vereiste worden voor alle Europese luchthavens."

Goede samenwerking nodig bij bestrijding terrorisme

Verder benadrukt Bozkurt dat de bodyscan geen ultieme garantie is tegen terroristische acties. "Goed opgeleide mensen die de scan bedienen, zijn noodzakelijk en een internationale samenwerking tussen de inlichtingsdiensten blijft cruciaal", aldus Bozkurt.

Bron afbeelding:SXC / fcl1971.