Voor toetreding EU is politiek leiderschap nodig in Bosnië

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op woensdag 16 juni 2010.

"De toekomst van Bosnië-Herzegovina ligt in de Europese Unie", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt, "maar de Bosnische politieke leiders moeten daarvoor gezamenlijk wil tonen en zich onthouden van nationalistische, polariserende retoriek." In het Europees Parlement wordt vandaag over de situatie in het land gedebatteerd met Catherine Ashton, Hoge Vertegenwoordiger van de EU.

Grondwet moet aangepast

Bozkurt: "De Bosnische bevolking mag niet langer gegijzeld worden door de onwil van haar politieke leiders. Bosnië-Herzegovina zal dringend hervormingen moeten doorvoeren voor een fatsoenlijk functionerende samenleving. Wijziging van de grondwet is bijvoorbeeld nodig, opdat alle Bosniërs het recht hebben om te kiezen en gekozen te worden. De situatie nu is in strijd met de rechten van de mens."

Samenwerking en stabiliteit Balkan van groot belang

Bozkurt onderstreept het belang van regionale samenwerking en stabiliteit in de Balkan en vooruitgang in Bosnië-Herzegovina in het bijzonder. "De Balkanlanden hebben verantwoordelijkheid ten opzichte van elkaar om in harmonie vooruitgang te boeken. De door de leiders van Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Servië en Montenegro uitgesproken steun voor elkaars EU-toetredingsverzoek is een positief uitgangspunt."

Verzoening met oorlogsverleden nodig

In een resolutie van het Europees Parlement is er door de sociaaldemocraten nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de noodzakelijke verzoening met het oorlogsverleden in de Balkan. Bozkurt: "We vragen de Bosnische autoriteiten dringend om een einde te maken aan de heersende straffeloosheid waarmee vrouwen die verkracht werden tijdens de oorlog worden geconfronteerd."

Plek in het collectieve geheugen

"De recente excuses van de Kroatische president voor het Kroatisch beleid in Bosnië-Herzegovina tijdens de oorlog zijn een belangrijk gebaar en een stap richting etnische verzoening op de Balkan. Dat de verschillende parlementen op de Westelijke Balkan hieraan werken, is bijzonder te verwelkomen", aldus Bozkurt. "In juli is het precies 15 jaar geleden dat het drama in Srebrenica plaatsvond. Die tragische geschiedenis moet een plek krijgen binnen het collectieve geheugen van de Balkan."