Bozkurt: 'pak voetbalmakelaars aan'

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op dinsdag 15 juni 2010.

"Het is ontoelaatbaar dat er gehandeld wordt met jonge voetballers uit derdewereldlanden. Zij moeten beschermd worden tegen de wanpraktijken van sommige voetbalmakelaars. Het is aan de EU om daar paal en perk aan te stellen", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt in het Europees Parlement. Dat doet ze voorafgaand aan het debat over regels voor sportmakelaars.

Minderjarige spelers zijn kwetsbaar

Bozkurt roept de Europese Commissie op om dringend actie te ondernemen tegen de wanpraktijken van sommige sportmakelaars. Haar grootste zorg is de kwetsbaarheid van minderjarige spelers, die vaak het slachtoffer zijn van mensenhandel.

Meer bescherming is nodig

Bozkurt pleit voor maatregelen om minderjarige spelers beter te beschermen. Zij steunt de resolutie van het Europees Parlement, waarin wordt voorgesteld om sportmakelaars geen vergoeding te geven bij het overbrengen van minderjarige spelers. Ook is Bozkurt voor meer financiële transparantie bij transfers, een vergunningensysteem en een Europees register van sportmakelaars.

Nu geen controle en sancties

Op dit moment worden sportmakelaars enkel gereguleerd door internationale sportfederaties. Die beslissen alleen over de toegang tot het beroep. Verder kunnen de federaties geen controle uitoefenen op de makelaars, laat staan sancties opleggen als ze de regels overtreden.