Gemeenschappelijk Europees asielbeleid mogelijk

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op woensdag 19 mei 2010.
Gemeenschappelijk Europees asielbeleid mogelijk
Bron: Blog Thijs Berman

"Er is een belangrijke stap gezet naar een gemeenschappelijk Europees asielbeleid", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt, nadat het Europees Parlement vandaag heeft ingestemd met de oprichting van het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken. Vanuit het Europees Vluchtelingenfonds worden voor dat bureau financiële middelen beschikbaar gesteld.

Betere coördinatie Europees asielbeleid

Het Ondersteuningsbureau voor asielzaken zal de samenwerking tussen de EU-lidstaten vergemakkelijken en versterken door informatie te verzamelen over het verschillende beleid, over wetgeving en jurisprudentie in de lidstaten. Bozkurt: "Hierdoor komt er inzicht in de bestaande praktijken in de lidstaten, kan er wederzijds vertrouwen ontstaan en wordt de beste aanpak duidelijk. Deze kennis kan leiden tot een betere coördinatie van een Europees asielbeleid." Het Ondersteuningsbureau zal werken met diverse deskundigen uit de lidstaten en met UNCHR, het zal opleidingen aanbieden en een asielcurriculum invoeren.

Iedere vluchteling heeft recht op bescherming

Sommige EU-landen moeten door hun geografische ligging, zoals Griekenland, Italië of Malta, meer vluchtelingen opvangen dan dat ze aankunnen. Het Ondersteuningbureau zal voortaan steun bieden aan die lidstaten die te maken krijgen met een grote vluchtelingenstroom en andere lidstaten om hulp verzoeken bij de opvang. "Zo kunnen we binnen de EU wel degelijk solidair instaan voor de opvang van vluchtelingen", zegt Bozkurt. "Het belangrijkste is dat we schrijnende misstanden nu kunnen voorkomen en dat iedere vluchteling in de EU verzekerd is van een humane behandeling en het recht heeft op bescherming. Bovendien ziet het Ondersteuningsbureau er op toe dat er eerlijk en efficiënt wordt omgegaan met degenen die niet voor internationale bescherming in aanmerking komen."

Onafhankelijke en transparante werkwijze

Volgens Bozkurt zullen de sociaaldemocraten in het Europees Parlement er op toezien dat het nieuwe Ondersteuningsbureau voor asielzaken in de toekomst op een onafhankelijke en transparante manier te werk gaat. Het bureau zal bij het Europees Parlement jaarlijks verslag uitbrengen van zijn werkzaamheden.

Bron afbeelding: SXC / Gastonmag.