Romney tegen de Republikeinse Rest - Hoofdinhoud
De eerste uitslagen uit New Hampshire druppelen langzaam binnen. Na het afvallen van onder meer Sarah Palin, Donald Trump, Herman Cain en -na de caucus van Iowa vorige week- Michelle Bachmann doen aan deze primary van de Republiekeinse voorverkiezingen nog zes kandidaten mee. Wie zijn dit en wat zijn hun kansen in en na New Hampshire?
Mitt Romney is frontrunner. Hij is zakenman en oud-gouverneur van Massachusetts. Hij deed in 2008 ook mee (verloor van John McCain) en heeft het meeste geld, medewerkers en vrijwilligers achter de hand. Hij valt Obama hard aan op de slechte economie en werkgelegenheid en is een kansrijke Republikeinse troef in het politieke midden. Nadeel is dat hij als gematigde politicus (met het Mormoonse geloof) de harten niet weet te stelen waardoor met name de christelijk-conservatieve kiezers steeds lonken naar meer uitgesproken types als Palin, Perry, Bachmann (die snel opkwamen en door fouten snel weer wegvielen) en nu Rick Santorum. Aan het libertaire front is Ron Paul de veel scherpere speler.
Rick Santorum (voormalige misdienaar en senator voor Pennsylvania) kreeg door zijn verrassing in Iowa (tweede op 8 stemmen!) het zo belangrijke momentum. Als klassieke christelijk-conservatief (pro life, anti-abortus, tegen het homohuwelijk) is zijn doel om de grote kiezersgroep van de blanke arbeidersklasse achter zich te scharen. Maar New Hampshire is Iowa niet en Santorum lijkt met minder dan 15% in de laatste polls de cruciale top 3 niet te halen.
Het Texaanse lid van het Huis van Afgevaardigden Ron Paul is met zijn 77 jaar veruit de oudste kandiaat, met opvallend genoeg een grote jeugdige aanhang. Als godfather van de Tea Party beweging is Paul een echte conservatieve Libertarier (maverick) die de Amerikaanse grondwet strikt wil naleven. Hij staat dus voor de vrije markt, lage belastingen en een kleine overheid. Een van zijn bijnamen is Dr. No omdat hij steevast tegen wetten stemt die de federale overheid meer zeggenschap geven. Paul wil in alle gevallen (van abortus tot doodstraf) dat staten zelf kunnen beslissen. Paul strijdt met Huntsman om de belangrijke tweede plaats in New Hampshire (beide rond de 16% in de polls).
Jon Huntsman deed in Iowa niet mee en moet het dus in New Hampshire laten zien. De eveneens gematigde mormoon was succesvol gouverneur van Utah en vervolgens ambassadeur in China. Hij is redelijk, misschien wel te redelijk, en relatief onbekend. Als hij in New Hampshire kan verrassen met een tweede plaats, kan de vriend van Obama in ieder geval door naar de primaries in South Carolina en Florida, later in februari.
Newt Gingrich, oud-voorzitter (speaker) van het Huis van Afgevaardigden en oppositieleider tegen president Clinton, was een voorman van de Republikeinse Revolutie die 40 jaar democratische macht in het congres doorbrak. Hoewel daarom voor velen een held, kampt de conservatieve boekenschrijver met een moeilijk imago door affaires en belastingfraude. In New Hampshire staat hij slechts op 10% wat zijn kansen voor het vervolg gering maakt.
Rick Perry, de langst zittende gouverneur en opvolger van George W. Bush in Texas, stond ooit op een ongelooflijke score in de peilingen maar was de man die niet meer wist welke van de drie ministeries hij wilde afschaffen. Oops! Door deze blunder viel hij weg als kanshebber en scoort hij steeds minder dan 1%.
Na New Hampshire zullen Perry en mogelijk Gingrich afhaken waardoor de drie hoofdstromingen met hun kandidaten overblijven, namelijk gematigd (Romney en Huntsman), christelijk-conservatief (Rick Santorum) en libertair (Ron Paul). De vraag is of en wanneer deze stromen zich nog verder bundelen. Zo niet, dan wint Romney.