Weblog Week 2

Met dank overgenomen van J. (Johan) Houwers i, gepubliceerd op dinsdag 17 januari 2012.

Zondagmorgen 8 januari eerst naar het Nieuwjaarsconcert van de KWOV. Daar ontmoet je veel Winterswijkers en kan ik ook nog genieten van een uitstekend amateur muziekgezelschap. Leuk was ook het compliment dat ik kreeg van een voormalig politicus, dat ik wel op deze bijeenkomst aanwezig was, tussen de circa 450 bezoekers, en nu als enige gekozen politicus. Juist ook hier ontmoet je de achterban. Zo werd ik ook benaderd door een voormalig directeur van een verpleeghuis, die met mij van gedachten wilde wisselen over de ontwikkelingen betreffende de samenwerking tussen een Winterswijks ziekenhuis en een Doetinchems ziekenhuis, omdat ze beide te klein zijn om op de huidige manier zelfstandig verder te gaan. We maken nog een afspraak. En ook verder heb ik diverse mensen gesproken. Het concert was leuk en natuurlijk ook hier tot slot de Radetzky-mars van Johann Strauss. Daarna thuis veel lees-, opruim- en E-mail werk gedaan. Ook zo heb ik steeds meer contact met collega's en de kiezer.

Maandag een dagje Houvast gehad, met een bezoekje van de belasting dienst die zonder speciale aanleiding in algemene zin bij makelaars kantoren langs gaan om te bezien of we onze dossiers op orde hebben qua identificatie-papieren en of we ook zaken hadden moeten melden in het kader van ongebruikelijke transacties. Maar dat komt bij ons niet voor, alles gaat via de notaris en op dezelfde dag met een groot prijsverschil doorverkopen aan de volgende koper dat hebben we nog nooit beleefd en zeker niet in deze tijden. We zijn nu al blij dat we een transactie doen. Maar goed, we leveren voor de controle alle info aan en stellen verder onze dossiers ter inzage. Verder gaat een van onze medewerkers extra energie steken in de klandizie van ons bijkantoor in Varsseveld. Wellicht is daar nog een omzet groei te realiseren.

's Avonds met Gerrie naar de Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Winterswijk. Eerst bij binnenkomst handje schudden met de collegeleden, waarvan ik er enkele al meerdere keren heb gezien dit jaar. Dan een programma in de theater zaal, waarbij de burgemeester een overzicht van lopende zaken geeft, de pui-prijs voor de mooist verbouwde winkelgevel (verbouwing van kapperszaak in Misterstraat), de 100% Winterswijk prijs voor persoon of bedrijf dat Winterswijk beste op de kaart heeft gezet (een bedrijf met design park-meubilair) en een aanmoedigingsprijs voor de verenigingen met het beste vrijwilligersbeleid (muziekvereniging Excelsior). Leuke winnaars en prima intermezzo van de Greyhound Barbershop Singers. Daarna vele wensen en gesprekken over Winterswijk.

Dinsdag veel schrijfwerk en in de tuin wat struiken verplant. Ook met een adviseur gekeken naar de aanpak om ons huis met omgeving aan te laten merken als NSW landgoed. Dat moet mogelijk zijn, en heeft (vooral voor later) fiscale voordelen. Rustig dagje.

Woensdag op makelaarskantoor weer eens alle opdrachten tot verkoop besproken en gekeken bij elk pand wat we kunnen doen om verkoop te bevorderen. We moeten veel meer nog dan in het verleden nu zelf ook creatief zijn met ruiling tussen klanten, of toch een extra advies om eens ergens te gaan kijken. Het gaat steeds meer om de goede contacten met het beperkte aantal kopers dat wel op kortere termijn iets wil en kan kopen, zonder de voorwaarde van verkoop van een eigen huis. Daarna foto serie opgehaald die plaatselijke fotograaf van onze VVD-gemeenteraadsfractie heeft gemaakt. Kunnen we gebruik van maken bij diverse pers-uitingen. 'sAvonds eens een keer als toeschouwer gaan kijken bij de gemeenteraads-commissie-vergadering Ruimte. Het gaat er redelijk ontspannen aan toe, maar een helder idee van de adviezen van de commissie als geheel had ik niet altijd. Soms waren er veel bemerkingen en wilde de commissie het voorstel van het college ondanks alle opmerkingen, die deels werden overgenomen, zonder tekstwijziging door laten gaan naar de gemeenteraadsvergadering als akkoord stuk. Hoe komen die toegezegde aanpassingen dan terug?? Aandachtspunt lijkt me. Na afloop hebben we als VVD-fractie-leden even overleg gehad met de aanwezige leden van de CDA fractie omdat we eerder wat onaangenaam verrast waren door de pers-uitingen van coalitiepartner WB en nu ook zelf wellicht willen reageren. VVD en CDA achten het niet noodzakelijk nu een actie-vergadering of brainstorm-vergadering vanuit raadsfracties te beleggen over het lopende onderzoek naar de samenwerking tussen de ziekenhuizen in de Achterhoek. Dergelijke acties roepen alleen maar extra onrust op, we moeten wachten op uitkomst onderzoek is de voorgestelde politieke lijn. We spreken af dat er een voorstel voor een persbericht komt. Fracties zullen daar oordeel over geven.

Donderdag redelijk op tijd naar Den Haag, om daar weer even bij te praten met de medewerkster, enige zaken qua agenda door te nemen, en gewoon even weer enkele collega's te ontmoeten. Ik krijg onverwacht de commissaris van de koningin in Gelderland nog op bezoek. Leuk dat hij even langskomt voordat ook hij naar de afscheidsbijeenkomst voor minister Donner gaat. Zelf ga ik daar ook naar toe. Daarna door naar het VVD bewindspersonen overleg waar ook enkele Tweede Kamerleden af en toe kunnen aanschuiven. Een voorbeeld van de goede contacten tussen de VVD-ministers en staatssecretarissen en de parlementariërs. Verder kan ik daar natuurlijk niks inhoudelijks over schrijven. Ik haal nog net de trein die zorgt dat ik na twee keer overstappen voor 23.00 uur weer in Winterswijk ben. Wel had ik enige moeite met mijn OV kaart omdat ik het bestelde en betaalde kortingspercentage nog niet op de kaart had geladen. Maar de medewerkers van het OV kaart systeem losten dit allervriendelijkst op. Prime service, ook daarom is het goed als Tweede Kamerlid ook gebruik te maken van de voorzieningen waarover we zelf beslissen. Eigen ervaringen zetten je extra aan het denken, maar hier dus niet, hoewel er wel een discussie is over een 14 jarig meisje dat in Gelderland naar huis moest lopen omdat bleek dat ze de verkeerde vervoersmaatschappij-kaart had opgeladen en dus te weinig saldo bleek te hebben om het te kopen kaartje te betalen. Onhandig als er meerdere vervoerders, maar vooral ook meerdere systemen zijn. Dit moet opgelost en dat lukt ook wel denk ik. Bus-chauffeur had minder clementie dan de OV medewerksters.

Vrijdag dan gewerkt aan persbericht inzake SKB, vervolgens ook een gesprek na een telefoontje met een direct betrokkene bij het SKB, die van het werken en de toekomstige ontwikkelingen behoorlijk op de hoogte is, en mij aanraadt inderdaad niet al te zeer vast te houden aan wat er nu is, want er moet iets gebeuren om de medische kwaliteit en de economische haalbaarheid in stand te houden. Hierover wordt als heel lang gepraat, ook met Doetinchem, maar nu lijkt er meer mogelijk doordat Doetinchem ook meer de noodzaak voelt door de ontwikkelingen in Zevenaar, waar patiënten uit die regio steeds meer naar Arnhem zullen trekken en dus Doetinchem zijn bereik daar kleiner ziet worden. Dan naar Rotary, daarna overleg over een politieke discussieavond in Achterhoek over krimp, georganiseerd door Rotary die ik mag leiden. Inleidingen van burgemeester en diverse ondernemers. Wordt vast leuke avond. Tot slot ga ik naar de bijeenkomst met enkele vertegenwoordigers van ouderenorganisaties en raadsleden om te bezien hoe we de ouderen in Winterswijk kunnen betrekken bij ons ouderenbeleid.

Goede samenwerking. Daarna de laatste hand gelegd aan persbericht.

Zaterdag laat CDA weten toch andere politieke lijn te kiezen in zake SKB ziekenhuis onderzoek. Zij gaan actievere lijn kiezen, ook al weten ze dat we als gemeenteraad geen invloed hebben op die ziekenhuis samenwerkingskeuze, We gaan er gewoon niet over.

CDA brengt later op deze zaterdag 's avonds een eigen persbericht onder onze aandacht, dat ik overigens pas zondagmiddag zie. Daarover moeten we in de fractie eerst maar eens samen gaan spreken. Zaterdagmiddag nog enkele afspraken gehad over het ruilen van gronden en dan s' avonds visite bij jarige dochter.

En dan is tweede week van dit jaar al weer voorbij en zo kom ik op stoom voor politiek werk in Den Haag. Ik ben er klaar voor. U ook?

Volg dat dan volgende week weer.....

Johan Houwers