Europa moet geloofwaardige partner zijn in strijd tegen klimaatverandering

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op vrijdag 20 januari 2012.

De Europese Unie moet een geloofwaardige partner zijn in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. Dat zei Europarlementariër Bas Eickhout in het debat met eurocommissaris Connie Hedegaard van Klimaat. Eickhout voerde namens de Groenen in het Europees Parlement het woord in het debat over de klimaattop in Durban.

Eickhout prees het optreden van Hedegaard op de klimaattop. Zij wist ervoor te zorgen dat Europa eindelijk met één mond sprak waardoor ze een coalitie kon vormen met ambitieuze landen en zo China, India en de Verenigde Staten onder druk kon zetten om ook te bewegen. Het is nu zaak dat de Europese Unie laat zien dat het een geloofwaardige partner is voor de ontwikkelingslanden en de laagliggende eilanden.

Europa toont zich geloofwaardig door klimaat centraal te stellen in al haar beleid. Bijvoorbeeld door in de handelsverdragen die ze sluit rekening te houden met de behoefte van India aan klimaattechnologie en kennisuitwisseling.

Willen we de opwarming van de aarde beperken tot twee graden Celsius dan moet Europa nu ook zelf aan de slag om klimaatverandering tegen te gaan. Allereerst moeten we onze doelstelling aanpassen en de uitstoot van CO2 verder omlaag brengen, met dertig procent. Daarnaast moet Europa ingrijpen in het emmissiehandelsysteem, om de prijs voor het uitstoten van CO2 op een geloofwaardig niveau te brengen.

Video: