Geen Europese ambitie voor dierenwelzijn

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op vrijdag 20 januari 2012.
Geen Europese ambitie voor dierenwelzijn
Bron: GroenLinks Europa

Europarlementariër Bas Eickhout mist een Europese ambitie om het leven van dieren in de Europese Unie structureel te verbeteren. De plannen die de Europese Commissie donderdag ontvouwde blijven handen bij landbouwdieren en zijn weinig concreet in voorstellen om het dierenwelzijn in Europa te verbeteren.

Dierentransporten

De afgelopen maanden tekenden meer dan een miljoen mensen een petitie die de Europese Unie oproept om veetransporten tot maximaal acht uur te beperken. Nu komen soms nog rijtijden voor die oplopen tot honderd uur. Eickhout vind het jammer dat de Europese Commissie het nalaat om voorstellen te doen om deze misstand aan te pakken.

“Deze zogenaamde 'dierenwelzijnsstrategie' rept met geen woord over de wens van meer dan een miljoen Europeanen om iets te doen aan het leed van al die dieren die soms dagenlang getransporteerd worden van boerderij naar slachthuis. Een gemiste kans.”

Eickhout zal in het Europees Parlement blijven aandringen op nieuwe wetgeving voor de maximale transporttijd van dieren voor de slacht.

Legbatterijen

De Europese Commissie legt uit dat de landen van de Europese Unie de afspraken op het gebied van dierenwelzijn vaak niet nakomen. Zo is het vanaf 1 januari in heel Europa verboden om kippen in legbatterijen te houden. Maar toch gebeurt dat nog in veel EU-landen, waaronder in Nederland.

“In een legbatterij heeft een kip minder dan een A4tje de ruimte. Dat in Nederland nu nog meer dan twee miljoen legkippen in legbatterijen zitten, vind ik verschrikkelijk," aldus Eickhout. De regels zijn meer dan tien jaar geleden afgesproken, dus de bedrijven hebben ruim te tijd gehad om over te schakelen naar het houden van scharrelkippen.