Hergebruik centraal bij verwerking elektronisch afval

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op vrijdag 20 januari 2012.
Hergebruik centraal bij verwerking elektronisch afval
Bron: GroenLinks Europa

Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden dat het apart inzamelen en hergebruik staat centraal bij de verwerking van elektronisch afval. Dat staat in vernieuwde wetgeving die het Europees Parlement donderdag goedkeurde. Kleine apparaten kunnen straks worden ingeleverd bij grote elektronicawinkels en het dumpen van elektronica in Afrikaanse landen wordt aan banden gelegd.

Eickhout: “Afval bevat allerlei kostbare grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. Een mobiele telefoon bevat bijvoorbeeld schaarse en kostbare metalen zoals goud en platinum. In die zin zijn onze afvalbergen de goudmijnen van de toekomst.”

Inleveren bij de winkel

Op aandringen van de Groenen in het Europees Parlement kunnen consumenten straks hun kleine apparaten, zoals mobiele telefoons, inleveren bij grote elektronicawinkels. Nu belanden deze kleine apparaten nog te vaak in de prullenbak, omdat de gemeentelijke inzamelplaatsen te ver weg of moeilijk bereikbaar zijn.

Eickhout vindt het jammer dat het aantal winkels dat kleine elektronische apparaten moet innemen op aandringen van de EU-lidstaten is beperkt tot winkels groter dan vierhonderd vierkante meter. “Iedereen heeft zijn mond vol van hergebruik van grondstoffen maar als puntje bij paaltje komt bezwijken landen meteen weer voor de paniekzaaierij van grote winkelketens”, aldus Eickhout.

Aanpak illegale export

De vernieuwde wetgeving pakt ook de uitvoer van elektronisch afval naar Afrika en Azië aan. Illegaal afvaltransport is één van de snelst groeiende vormen van georganiseerde misdaad in Europa. Het gaat om afgedankte computers of televisies die in Afrika worden gedumpt, zonder dat het daar op een verantwoorde manier kan worden verwerkt. Alle gebruikte elektronische apparaten die straks naar ontwikkelingslanden gestuurd worden moeten het nog doen, dat was een harde eis van de Groenen die nu in de wetgeving is opgenomen.

Eickhout: “Het illegaal exporteren van elektronisch afval is een grote bedreiging voor de leefomgeving en de gezondheid van de inwoners van deze landen. Europa moet zelf haar zaakjes op orde krijgen en de problemen niet afschuiven op ontwikkelingslanden.”