Artiesten compenseren bij afschaffing kopieheffing

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op maandag 30 januari 2012.
Artiesten compenseren bij afschaffing kopieheffing
Bron: Blog Emine Bozkurt

Als Nederland de heffing op thuiskopiëren afschaft moeten de artiesten hiervoor gecompenseerd worden. Dat heeft de Europese Commissie geantwoord op vragen van Emine Bozkurt, namens de PvdA lid van het Europees Parlement. Zij vroeg zich af of het voornemen van staatssecretaris Teeven van justitie wel in overeenstemming is met Europese wetgeving.

Plannen druisen in tegen EU-wetgeving

Eurocommissaris van interne markt, Michel Barnier, bevestigt dat deze plannen indruisen tegen de Europese regels. Die eisen dat er bij afschaffing van de heffing op het kopiëren van films of muziek voor privégebruik een alternatief moet zijn om de rechthebbenden een billijke compensatie te garanderen.

Barnier tekent aan dat er nog geen wetswijziging is en "dat het debat in Nederland over een eventueel downloadverbod en het afschaffen van de heffing nog gaande is." Dus kan de Europese Commissie "geen grondige analyse van de wet verrichten en een standpunt kenbaar maken of optreden tegen de Nederlandse regering." Hij waarschuwt wel dat de Europese Commissie "niet zal aarzelen om deze kwestie bij de Nederlandse autoriteiten aan te kaarten."

Zorg voor alternatieve inkomsten

Bozkurt: "Het is niet de eerste keer dat Nederland wordt teruggefloten. Dit kabinet is al eerder op de Europese regels gewezen. Het wordt tijd dat de Nederlandse regering de Europese wetten, waaraan Nederland zelf heeft meegeschreven, respecteert en niet zondermeer haar eigen zin doordramt."

Intussen klagen de artiesten dat ze sinds begin 2012 al helemaal geen vergoeding meer krijgen. Volgens Bozkurt is een alternatief voor de artiesten niet alleen een verplichting maar ook rechtvaardig. "Eerst een alternatieve inkomensgarantie bieden, voordat je de thuiskopie-vergoeding afschaft. Inkomens van mensen mogen niet zomaar wegvallen. Nederland mag haar auteurs en artiesten niet in de kou laten staan."

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual