Banenplan Europese regeringsleiders is druppel op gloeiende plaat

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op dinsdag 31 januari 2012.
Banenplan Europese regeringsleiders is druppel op gloeiende plaat
Bron: GroenLinks Europa

Het banenplan dat de eurotop maandag aannam, bevat goede maatregelen, maar dreigt een dode letter te blijven. De regeringsleiders slaan de waarschuwingen tegen al te forse bezuinigingen in de wind. Zij laten na de euronoodfondsen te versterken. Daardoor houdt de eurocrisis aan, verdiept de recessie zich en blijft de werkloosheid stijgen, vreest GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Sommige van de maatregelen uit het banenplan komen uit de Groene koker, zoals het voornemen om alle schoolverlaters een baan, vervolgopleiding of stage aan te bieden. Eickhout: “Dat staat in het crisisbestrijdingsplan dat mijn fractiegenoot Marije Cornelissen voor het Europees Parlement heeft opgesteld.”

“Het plan van de regeringsleiders is wel erg vrijblijvend geformuleerd, vergeleken met de afspraken over begrotingsdiscipline”, constateert Eickhout. “Bovendien dreigt het effect teniet te worden gedaan door de economische krimp die de regeringsleiders over zich afroepen door vast te houden aan een rigide bezuinigingspolitiek.”

Doof voor waarschuwingen

Het IMF en tal van economen waarschuwen voor een diepe recessie, als behalve de zwakke eurolanden ook de sterkere landen fors het mes zetten in de overheidsuitgaven. Zij stellen dat het beter is om structurele hervormingen in gang te zetten om de houdbaarheid van de overheidsfinanciën te verzekeren. Eickhout: “De regeringsleiders en de Europese Commissie blijven helaas doof voor deze waarschuwingen. Met het vandaag overeengekomen begrotingspact zetten zij zichzelf nog verder klem.”

Europees Stabiliteitsmechanisme

De regeringsleiders gingen ook akkoord met de tekst van het verdrag dat het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) in het leven roept. “Dit permanent noodfonds, hoe nodig ook, levert nog geen geloofwaardige verdedigingswal op voor landen als Italië en Spanje”, vindt Eickhout. “Hun bezuinigingsinspanningen worden ondergraven door de hoge rente die ze nu betalen op staatsleningen. Om de rente omlaag te krijgen moeten de noodfondsen substantieel worden vergroot. Ook moeten de regeringen van eurolanden besluiten om te gaan werken aan euro-obligaties. Pas dan komt er uitzicht op een einde aan de eurocrisis.”

Geen impuls aan groen investeren

Eickhout betreurt het tenslotte dat de verwijzing naar een verhoging van het kapitaal van de Europese Investeringsbank (EIB) is geschrapt uit het banenplan van de eurotop. “De tekst van de regeringsleiders geeft hoog op van de 'groene economie' als banenmotor. Maar ze missen hier de kans om met goedkope leningen van de EIB daadwerkelijk een impuls te geven aan groene investeringen.”