Steun voor hogere CO2-prijs en verder beperken uitstoot - Hoofdinhoud
In 2050 moet de Europese uitstoot van broeikasgassen met tachtig procent zijn afgenomen, zodat gevaarlijke klimaatverandering wordt voorkomen. In 2030 moet de uitstoot met veertig procent zijn afgenomen en in 2040 met zestig procent. Dat staat in de routekaart met langetermijnafspraken over het Europees klimaatbeleid waarover de milieucommissie van het Europees Parlement dinsdag stemde.
Tussendoelen
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij dat de tussendoelen aangeven dat ook op korte termijn de ambities moeten worden opgeschroefd.
“Binnen deze langetermijnvisie is het niet kosteneffectief om vast te houden aan een slappe doelstelling voor 2020. Daar hoef je geen rekenwonder voor te zijn”, aldus Eickhout.
Momenteel moeten wij in de eerste termijn van dertig jaar (1990-2020) onze CO2-uitstoot met twintig procent verminderen om in de volgende dertig jaar zestig procent reductie te bewerkstelligen.
CO2-prijs moet omhoog
Het voorstel van Eickhout om een groot aantal emissierechten uit het Europees emissiehandelsysteem (ETS) te halen werd aangenomen door de milieucommissie. De prijs die de industrie betaalt voor het uitstoten van CO2 is nu veel te laag. Er zijn in het verleden teveel CO2-rechten vergeven, waardoor het emmissiehandelsysteem ondermijnd wordt.
“Het centrale idee van het emissiehandelssysteem is dat de vervuiler betaalt, dat gebeurt momenteel niet. Wij belanden zo in de gevarenzone waarin Europa zich vastketent aan CO2-intensieve investeringen, terwijl het emmissiehandelsysteem juist klimaatvriendelijke investeringen en innovaties zou moeten stimuleren.”
CO2-besparing levert geld op
Uit een maandag gepubliceerde analyse van de Europese Commissie blijkt dat verhoging van de CO2-reductiedoelstelling Nederland meer geld in de schatkist oplevert en zorg voor schonere lucht en een lagere olierekening. Eickhout: “Eigenlijk was het nooit zo goedkoop om onze doelstellingen aan te scherpen als nu. Het biedt ook kansen voor Nederland. Investeringen die bedrijven doen in energiebesparende maatregelen worden dan rendabel. Het bedrijfsleven, waaronder Philips en Unilever, omarmen een hogere doelstellingen al. Het wordt tijd dat Nederland de rijen sluit.”
Eickhout verwacht dat de Europese Commissie dit voorjaar met een voorstel komt om CO2-rechten tijdelijk opzij te zetten. Dit vereist de goedkeuring van een meerderheid van de Raad van ministers en het Europees Parlement. Via de normale medebelissingsprocedure kunnen deze CO2-rechten op een later tijdstip vernietigd worden. De klimaatroutekaart van Europa wordt in maart plenair gestemd.