Europees sportbeleid mist daadkracht - Hoofdinhoud
"Voetbal staat voor fair play, voor broederschap, maar tegenwoordig is het ook het speelveld van georganiseerde en internationale criminaliteit. Handel in minderjarige spelers is bijzonder winstgevend maar mensonterend. Corruptie en fraude met wedstrijduitslagen verleiden spelers en clubs, van kleine tot grote faam. Dat zijn de werkelijke problemen in de sportwereld die Europees krachtig aangepakt moeten worden", zegt Emine Bozkurt, namens de PvdA lid van het Europees Parlement. "De eerste voorstellen voor een Europees sportbeleid missen helaas daadkracht."
Behoefte aan Europees sportbeleid
Het Europees Parlement spreekt zich vandaag uit over een Europees sportbeleid, dat op dit moment nog in de steigers staat. Sinds het verdrag van Lissabon heeft het Europees Parlement ook op dit terrein de bevoegdheid gekregen. De eerste voorstellen van de Europese Commissie en de recente verklaringen van de Europese sportministers zijn ronduit teleurstellend, vindt Bozkurt.
"Neem nu de handel in minderjarige spelers. Volgens de FIFA gingen in 2010 maar liefst 1100 minderjarigen -bij wijze van uitzondering- in een ander land voetballen. Dat zijn dan heel veel uitzonderingen. De Europese Commissie beloofde wetgeving om malafide voetbalmakelaars aan te pakken en om jonge spelers te beschermen. Dat is er vandaag nog steeds niet. Terwijl de sportwereld wacht op een registratiesysteem voor spelersmakelaars, met beroepseisen en een gedragscode, met sancties en een Europese zwarte lijst."
Samen sportfraude tegengaan
Daarnaast mist Bozkurt concrete maatregelen om corruptie bij sportwedstrijden aan te pakken. Matchfixing is zeer lucratief voor criminelen vanwege de hoge inkomsten en lage straffen. "Criminelen werken zonder enige scrupules over de grenzen heen, dan moeten we ze ook op dat niveau aanpakken. Sportfraude hoort in het strafrecht van elke lidstaat opgenomen te worden, met een Europese afspraak over de strafmaat. Sportorganisaties moeten intensief gaan samenwerken met Europol en Eurojust om fraude op te sporen."
Bestrijd racisme in de sportwereld
Tot slot had Bozkurt ook Europese afspraken willen lezen over het bestrijden van racisme in de voetbalwereld. Volgens de UEFA werd vorig jaar melding gemaakt van 25 racistische incidenten in het topvoetbal. Halverwege het huidige seizoen zijn er inmiddels al 14 incidenten bekend. "Clubs en voetbalbonden moeten er alles aan doen om hun spelers te beschermen. Er zijn gerichte campagnes nodig om er op te wijzen dat discriminerend gedrag niet kan en bestraft wordt. Europa kan en moet hier de leiding te nemen."
Bozkurt zal in de commissie justitie van het Europees Parlement zich blijvend inzetten om de vrijblijvende voorstellen voor een Europees sportbeleid grondig bij te stellen.
De volgende beelden zijn gemaakt tijdens het debat in het Europees Parlement op 1 februari. Hier sprak Emine Bozkurt over corruptie en racisme in de sportwereld.
>>Lees meer op de website van de S & D
Bron afbeelding: EP Audiovisual