Snelschaken en snel schakelen - Hoofdinhoud
Als lid van de tienkoppige D66-fractie in de Tweede Kamer moet je soms snelschaken en snel schakelen. En de ene week is de andere niet. Vorige week had ik enkel het vragenuurtje en een hoorzitting over de Hogesnelheidslijn, deze week was het weer een dolle boel.
Zo brak de pleuris uit bij Vestia, de grootste woningcorporatie van het land, waar ze door risicovolle financieringsconstructies (derivatenportefeuilles) in plotse liquiditeitsproblemen kwamen (lees deze zin gerust nog een keer).
De Tweede Kamerleden (waaronder ik) werden dinsdag 31 januari vertrouwelijk geinformeerd over de situatie. Sindsdien gebeurde er veel bij en rondom Vestia, doken de media er bovenop en kwam er vanalles naar buiten.
De situatie is inmiddels dat de Tweede Kamerleden slechts beperkte, verouderde en geheime informatie hebben en tegelijk niet openbaar kunnen debatteren met de verantwoordelijke minister. Aan deze situatie moet dus snel een eind komen door gewoon een openbaar debat te voeren. Over de kerntaak van woningcorporaties, over de financiering en de omgang met maatschappelijk kapitaal en over toezicht en controle op de sector. Daar gaat D66 dinsdag op aandringen. Transparantie is de ademtocht van de democratie.
Intussen behandelde de Tweede Kamer de nieuwe aanbestedingswet. Belangrijk voor het bedrijfsleven want deze wet beschrijft hoe alle overheden hun opdrachten in de markt moeten zetten. Het gaat jaarlijks om 100 miljard euro en vooral het mkb en zzp-ers hebben te beperkte toegang tot deze overheidsopdrachten. D66 diende drie wetswijzigingen en drie moties in. Onder andere om het clusteren tot megaopdrachten en raamcontracten tegen te gaan, om innovatieve varianten te stimuleren en om te zorgen dat gemeenten beter motiveren waarom een bedrijf een opdracht niet krijgt. Binnenkort stemt de Tweede Kamer over deze en andere voorstellen.
Tussen deze bedrijven door kreeg ik veel vragen van de media over internetvrijheid. Nu deze vanuit vele hoeken wordt bedreigd, vroeg D66 -gesteund door PvdA, GroenLinks, SP en PVV (...)- het kabinet om een standpunt.
Dat is nodig, want vergaande anti-piraterijverdragen als ACTA en SOPA gaan ook Nederlandse bedrijven, consumenten en internetters raken. Dat is nodig, want voordat de rechter besloot dat Ziggo en Xs4All Pirate Bay moeten blokkeren, nam de Tweede Kamer een motie aan die dit juist verwerpt. Dat is nodig, want het kabinet werkt zelf -in het kader van het auteursrecht- aan een voorstel voor een downloadverbod. Dat is nodig, want ook grote social-mediaplatforms als Google, Facebook en Twitter doen aan privacyschending, informatiesturing (advertentiemarketing) en zelfcensuur.
Wordt volgende week vervolgd. Al staan dan ook verkeersveiligheid en de postmarkt op het programma.