Europese uitstootregels gelden ook voor Chinese vliegtuigmaatschappijen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op maandag 6 februari 2012.
Europese uitstootregels gelden ook voor Chinese vliegtuigmaatschappijen
Bron: Blog Bas Eickhout

China verbiedt al haar vliegtuigmaatschappijen om deel te nemen aan het emissiehandelssysteem (ETS) van de Europese Unie. Vanaf januari moeten alle maatschappijen die in de EU aankomen of vertrekken rechten kopen voor hun CO2-uitstoot, net als andere bedrijven in de Europese Unie. Europarlementariër Bas Eickhout: “Europa mag niet terugdeinzen na deze spierballentaal van China. Ook Chinese bedrijven moet zich gewoon houden aan de Europese wetten om klimaatverandering aan te pakken.”

Als Chinese luchtvaartmaatschappijen weigeren om mee te doen aan ETS, dan kunnen ze geconfronteerd worden met hoge boetes en in het extreme geval kan de EU ze zelfs helemaal weren van Europese luchthavens.

Er is er nog steeds geen wereldwijde oplossing om de uitstoot van de luchtvaartsector te verminderen, terwijl de internationale luchtvaartorganisatie verwacht dat de uitstoot tot 2050 met maar liefst zevenhonderd procent zal toenemen.

“De Europese Unie heeft bij het uitblijven van een wereldwijde oplossing besloten om zelf maar actie te ondernemen”, legt Eickhout uit. “De CO2-uitstoot van de luchtvaartsector rijst namelijk de pan uit. Met deze maatregel pakken we de uitstoot van een derde van de internationale vluchten aan.”