Hervorm EU-landbouwbeleid tegen misbruik subsidies

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op woensdag 8 februari 2012.

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy dringt aan op een fundamentele hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid in de EU, om een einde te maken aan misbruik en verspilling door EU-lidstaten. "Verschillende rapporten van de Europese Rekenkamer tonen aan dat landen de regels oprekken. Dat ondergraaft de legitimiteit van de landbouwsubsidies en moet zo snel mogelijk stoppen."

Innovatieve, duurzame sector

Gerbrandy organiseert vandaag in het Europees Parlement een hoorzitting, waarin de vraag centraal staat hoe fraude, fouten en inefficiëntie bij de besteding van het Europese landbouwbudget kunnen worden voorkomen. "We moeten naar een dynamische, innovatieve en duurzame agrarische sector. We moeten nú hervormen. Dit is het moment dat de Europese Commissie het beleid vaststelt voor de jaren 2014 tot 2020", verklaart Gerbrandy.

Financieel beheer

Bij controles haalde de Europese Commissie in het verleden al 1,2 miljard euro onterecht uitgekeerde subsidies terug. In 90 procent van de gevallen betaalde de nationale overheid het geld terug, en niet de boeren. "De belastingbetaler betaalt in feite dubbel", constateert Gerbrandy. De Europese Rekenkamer liep 203 milieucontracten na en kon in 39 procent van de gevallen geen enkel milieuprobleem vaststellen. Gerbrandy: "De EU beoogt met het landbouwbeleid onder meer voedselzekerheid, biodiversiteit en plattelandsontwikkeling te bevorderen. Maar het financieel beheer van de grootste pijler van de EU-begroting blijkt allerminst op orde."

Complex

Europese boeren ontvangen elk jaar 30 miljard euro subsidie, plus 2,5 miljard aan milieusteun. Bij elkaar komt dit neer op 40 procent van de totale EU-begroting. Het huidige landbouwbeleid is volgens Gerbrandy veel te complex. "De EU heeft 20 verschillende modellen om inkomenssteun aan boeren te berekenen. Sommige lidstaten baseren de uitkering op 100 verschillende milieudoelstellingen. Dat kan vele malen efficiënter."