De Nationale Spoorsoap (deel 2) - Hoofdinhoud
Morgen bespreekt de Tweede Kamer het (ontspoorde) winterspoor. Genoeg te bespreken want ook afgelopen week hield de Nationale Spoorsoap de gemoederen weer flink bezig.
Dinsdag: bovenleiding
Want net toen de treinen na 'verschrikkelijke vrijdag' weer een beetje op gang raakten, klapte op dinsdagochtend een bovenleiding op een trein. En dan zul je net zien dat dit net na negenen tussen Utrecht en Den Haag gebeurt. De gestrandde trein bleek tjokvol Tweede Kamerleden te zitten. Die er vrolijk over twitterden zodat ook de media er snel lucht van kregen. Zo domineerde de NS weer een dagje het nieuws. Overigens was hier sprake van overmacht en werd er adequaat gehandeld (eerlijk is eerlijk).
Donderdag: winterschema
De Tweede Kamer had het al geopperd en ook minister Schultz kwam in haar spoorbrief tot de slotsom: misschien toch handig om sneller de dienstregeling aan te passen aan het (voorspelde) winterweer. Dus gewoon een simpel winterschema met minder treinen, kortere trajecten, meer monteurs bij de wissels en meer conducteurs op de perrons. En zonder overstappend treinpersoneel. Alles om het robuust te houden. En ja, deze oplossing heeft als risico dat je soms voor niets de dienstregeling aanpast. Maar liever dat dan "weer chaos". D66 wil wel dat de minister afrekenbaar is op dit winterschema, in de vorm van een winterrapport met prestatie-afspraken.
Overigens zijn er meer aandachtspunten dan alleen de dienstregeling. Zo stelt de NOS dat men in Zwitserland een miljard meer uitgeeft aan het spoor. Terwijl (anonieme) praktijkmensen in de Volkskrant stellen dat de scheiding van NS en ProRail de oorzaak is: vroeger zette de machinist gewoon zelf de brander op bevroren wissels!
Zaterdag: spooktreinen
Of het niet genoeg was, berichtte RTL Nieuws zaterdag dat de levering van de Fyra treinen door het Italiaanse bedrijf Ansaldobreda opnieuw vertraagd was. Al in 2007 (!!) bestelde de NS 19 treinen van 20 miljoen per stuk en nog steeds rijden ze lang niet allemaal op de Hogesnelheidslijn (HSL). Het heeft er veel van weg dat het ministerie en de NS hun huiswerk destijds niet goed gedaan hebben en met oogkleppen kozen voor een niet geschikt bedrijf, dat inmiddels zelfs te koop staat. Het zorgt voor weer nieuwe vertraging en verspilling bij de HSL. De parel van het Nederlandse spoor lijkt zo steeds meer op een molensteen rond de nek van de belastingbetaler.
U leest het, na de Slechte Tijden wordt het in de Nationale Spoorsoap hoog tijd voor Goede Tijden.