Agenda

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 15 februari 2012, 1:45.

Het Europees Parlement stemde vandaag over een eerste programma voor het radiospectrumbeleid. Judith Merkies, Europarlementariër voor de PvdA: "Duidelijke Europese afspraken rond het beheer van het radiospectrum waren nodig om alle uithoeken van Europa van supersnel internet te voorzien. Dat is essentieel om innovatieve ideeën en diensten snel te verspreiden."

Het programma is een belangrijk deel van de digitale agenda en heeft tot doel de hele EU tegen 2013 van toegang tot het internet te voorzien en iedereen tegen 2020 een hoge verbindingssnelheid te garanderen. "Het Europees Parlement heeft er ook voor gezorgd dat er meer frequentieruimte vrij komt voor mobiel dataverkeer, wat belangrijk is voor het toegankelijk maken van internet op elke plaats, op elk moment en voor iedereen."

Leer meer over het radiospectrum hieronder.

Wat is het radiospectrum?

Het radiospectrum, ook wel frequentiespectrum genoemd, is het deel van het elektromagnetisch spectrum met een frequentie binnen het bereik van 9kHz en 300GHz. Het is onderverdeeld in een aantal frequentiebanden. Straling binnen dit spectrum wordt radiofrequente straling of radiogolven genoemd.

Waarvoor gebruiken we het radiospectrum?

Radiogolven worden vooral gebruikt om informatie over te brengen van een zender naar een of meer ontvangers. De zender zendt via een antenne radiogolven uit, die na voortplanting door de ruimte opgevangen worden door de antenne van de ontvanger. Onder andere radio, televisie, mobiele telefoons, draadloos internet en satellieten maken hiervan gebruik.

Waarom is er nood aan Europees beleid voor het radiospectrum?

Door de omschakeling van analoge naar digitale televisie zijn heel wat radiofrequentiebanden vrijgekomen. De toewijzing van deze frequenties is een nationale bevoegdheid, maar de regels over de verdeling van het spectrum tussen providers en internetgebruikers worden op Europees niveau beslist. Het programma dat vandaag goedgekeurd werd is een belangrijke stap in het vervolledigen van de Europese interne markt. Het zal het gebruik van het spectrum coördineren en zorgen dat elke burger in Europa toegang krijgt tot draadloos internet en mobiel dataverkeer.

Wat houdt de Europese wetgeving in?

De Europese regelgeving zorgt ervoor dat bepaalde delen van het radiospectrum toegewijd worden aan mobiele en elektronische communicatie en dat het spectrum technisch neutraal blijft. Daarnaast zal de Europese Commissie een inventaris opmaken van het beschikbare spectrum en zal ze initiatieven nemen om het gebruik van het spectrum voor onderzoek, energie en transport te onderzoeken.