Hoog tijd voor aanpak luchtvervuiling scheepvaart

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op vrijdag 17 februari 2012.
Hoog tijd voor aanpak luchtvervuiling scheepvaart
Bron: GroenLinks Europa

Het is hoog tijd dat Europa de luchtvervuiling door scheepvaart aanpakt, zoals dat al langer bij vervoer over land gebeurt, stelt Europarlementariër Bas Eickhout. De milieucommissie van het Europees Parlement stemde donderdag in met het voorstel van Europarlementariër Satu Hassi van de Finse Groenen om het zwavelgehalte van scheepsbrandstoffen vanaf 2015 terug te dringen.

“Als we niet uitkijken worden al onze inspanningen om de luchtvervuiling op het vasteland te verminderen teniet gedaan door de scheepvaart”, legt Eickhout uit. “Laten we het probleem bij de bron aanpakken. Dat betekent dat het zwavelgehalte in scheepvaartbrandstoffen omlaag moet, zoals we vandaag besloten hebben.”

Zwavel

Gemiddeld bevatten de scheepvaartbrandstoffen 2.700 keer meer zwavel dan vrachtwagenbrandstoffen. Dit draagt bij aan vorming van fijnstof, dat erg schadelijk is voor onze gezondheid en het milieu. De uitstoot van zwaveldioxide afkomstig van de scheepvaart is maar liefst dertig procent van het totaal in Nederland.

Na deze stemming van de milieucommissie zal het Europees Parlement onderhandelen met de Raad van ministers over de richtlijn.