Nederland ligt dwars bij Europese aanpak teerzandolie

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 23 februari 2012.
Nederland ligt dwars bij Europese aanpak teerzandolie
Bron: GroenLinks Europa

Tot teleurstelling van GroenLinks konden de EU-landen donderdag in Brussel niet tot een akkoord komen om extra vervuilende olie uit bijvoorbeeld teerzanden tegen te tegenhouden. De Europese Commissie stelt voor om strengere eisen te stellen aan benzine en diesel om zo deze extra vervuilende olie te weren. Ook Nederland lag dwars dankzij de grote lobby van Shell en Canada.

“Keer op keer kiest staatssecretaris Joop Atsma voor lobby van de ouderwetse oliegiganten. Vernieuwende energiebedrijven krijgen nauwelijks voet aan de grond bij dit kabinet”, stelt Europarlementariër Bas Eickhout.

Lobby

Canada, dat de op een na grootste olievoorraden van de wereld bezit, gooide alles in de strijd om het voorstel te blokkeren. Ook de grote oliemaatschappijen zoals Shell gooiden hun gewicht in de strijd. Eickhout: “Shell probeert de meest vervuilende brandstof, olie uit teerzanden, vrolijk te laten stromen door hun lobby via onder andere Nederland.”

Desastreus voor de natuur

De productie van olie uit teerzanden kost veel energie en is desastreus voor de natuur. Het voorstel om olie uit teerzand als extra schadelijk voor het klimaat aan te merken is een doorn in het oog van oliemaatschappijen, die grootschalig in teerzanden investeren.

Toevallig hebben acht van de grootste Europese energiebedrijven, waaronder het Nederlandse Eneco vandaag een samenwerking opgestart om te strijden voor duurzame energie. “Het lijkt mij verstandiger dat Atsma zich richt op de toekomst en gehoor geeft aan deze wens om verstandig klimaatbeleid”, zegt Eickhout. “Daarin past dat je de meest vervuilende ook daadwerkelijk belast als meest vervuilende.”

De Nederlandse regering wil het voorstel van de Europese Commissie aanpassen zodat oliemaatschappijen niet meer individueel verantwoordelijk zijn voor hun inkoop van vuile olie uit teerzanden. Het argument is dat het te duur voor oliemaatschappijen is om de herkomst van hun olie aan te geven.

Eickhout: “Het is te gek voor woorden dat oliemaatschappijen niet zouden weten waar zij hun olie kopen en dat transparantie te duur is. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende onlangs dat olieconcerns de meeste bonussen uitkeren, dus zo krap bij kas kunnen ze niet zitten.”

Toekomstgerichte economie

Eickhout hoopt dat staatssecretaris Atsma tegen de tijd dat de ministers zich over het voorstel buigen inziet dat een toekomstgerichte economie om groene oplossingen vraagt. “Nederland verdoet zijn tijd met het behartigen van oliebelangen: we kunnen deze energie veel beter steken in groene alternatieven.”