Agenda

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 23 februari 2012, 1:43.
Agenda
Bron: Blog Judith Merkies

Update: de Nederlandse regering heeft samen met onder meer de Britse regering afgezien van stemming. Hopelijk wordt deze patstelling snel doorbroken en gaat het labellingsvoorstel alsnog door.

De tijd van makkelijk winbare fossiele brandstoffen is voorbij en dit zet ons op een kruispunt. Óf we investeren in een duurzame toekomst, óf we drukken het gaspedaal nog wat verder in, en richten ons zonder oog voor de limieten van de natuur op de winning van zogenaamde ´extreme energie´ uit onconventionele bronnen, zoals schaliegas en Canadese teerzanden.

Vandaag wordt er in Brussel een gestemd over een wetgeving die olie uit teerzanden labelt. Door een soort broeikasetiket in te stellen wordt vervuilende olie herkenbaar gemaakt, zodat CO2-intensieve brandstoffen hun werkelijke (externe) waarde krijgen, en zo uit de markt worden geprijsd.

Het EU-voorstel draagt dus bij aan het stoppen van kortzichtig Canadees natuurvandalisme, maar de Canadese teerzandenindustrie kent een opmerkelijke medestander in Mark Rutte. In plaats van met een visionair verhaal te komen over complexe vraagstukken als milieu, toekomstige energievoorziening en uitputting van de aarde, zet onze premier de pet van Shell op, en echoot hij hun winstgefocuste kortetermijn-argumenten.

Inmiddels laat David Cameron zijn steun voor de teerzandenindustrie voorzichtig vieren en heeft zelfs de Canadese regering een kritisch memo over de effecten van de winning opgesteld. Hopelijk komt het Nederlandse kabinet snel bij zinnen, en stapt het uit zijn rol van boeman van het duurzaamheiddebat.