Europees Parlement steunt invoeren slimme elektriciteitsmeters - Hoofdinhoud
"Slimme meters zijn nuttig", volgens Judith Merkies, voor de PvdA in het Europees Parlement. Deze meters meten het elektriciteitsverbruik elektronisch en kunnen op afstand gelezen worden. Gebruikers kunnen met de meetgegevens meer inzicht krijgen in hun energieverbruik. Het elektriciteitsbedrijf kan hierdoor besparingstips op maat verstrekken waardoor de burger bespaart op zijn elektriciteitsrekening.
De afgelopen weken was er heel wat te doen over deze meters. In de media werd gesteld dat Europa elk gezin wil verplichten tot het installeren van een slimme meter en waren er vragen over privacy. De meters geven indirecte informatie door aan het elektriciteitsbedrijf; bijvoorbeeld of klanten thuis zijn of niet. Dat is informatie waar criminelen graag hun hand op willen leggen.
Merkies erkent de kritiek, maar nuanceert: "De bezorgdheden rond privacy van gezinnen zijn terecht. Daarom stelt het Europees Parlement een aantal strikte eisen ter bescherming van de privacy van de consumenten voor. Europa zal gezinnen ook niet verplichten zich van een slimme meter te voorzien. Wel komt er een verplichting voor bedrijven die veel energie verbruiken." Merkies vindt het objectieve nut van slimme energiemeters voor de individuele consument nog niet bewezen.
Het Europees Parlement stemt morgen, 28 februari 2012, over de energie-efficiëntie richtlijn. In Nederland is de discussie rond het nut van slimme meters al een tijd gaande. In 2009 werd beslist om de slimme meter op grote schaal in te voeren. Dit gebeurde in het kader van de derde Europese elektriciteits- en gasrichtlijn die lidstaten vroeg om een kosten-baten analyse te maken van een grootschalige installatie van smart-meters. Nu komt Europa met hernieuwde regels.
‘Transparante rekening is eerste stap in energiebesparing’
Merkies gelooft in het nut van slimme energiemeters: "Er zijn nog kinderziektes die weggewerkt moeten worden maar het idee is goed. Een transparante energierekening is de eerste stap in het besparen van energie. Het is ook een voorwaarde voor de uitbouw van intelligente energienetten die nodig zijn om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen en het grootschalig gebruik van hernieuwbare energie toe te laten. Consumenten moeten echter beter begeleid worden bij het gebruik van de slimme meter. Daar moeten we nu zowel op nationaal als Europees niveau aan werken."
Bron afbeelding: European Commission Audiovisual