Europarlementariër Gerbrandy leidt EP-delegatie Rio+20

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op woensdag 29 februari 2012.

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy leidt in juni de 11-koppige delegatie van het Europees Parlement naar de Wereld Duurzaamheids Conferentie van de Verenigde Naties in Rio de Janeiro. Twintig jaar na de eerdere VN-duurzaamheidsconferentie in Rio komen regeringsleiders en staatshoofden bijeen om de overgang naar een groene economie te versnellen en armoede te bestrijden.

Concrete resultaten

De conferentie komt op een cruciaal moment nu internationale overleggen over klimaat, milieu en natuur dreigen vast te lopen. Analoog aan de Millennium Ontwikkelingsdoelen uit 2000 wil Gerbrandy bij Rio+20 afspraken maken over Duurzame Ontwikkelingsdoelen. "Met de groeiende wereldpopulatie en het stijgende welvaartsniveau hebben we in 2050 twee planeten nodig om de mensheid te onderhouden. Als we nu slimme keuzes maken, verduurzaamt de economie. Het is de enige manier om onze welvaart en die van komende generaties te garanderen", aldus Gerbrandy. Hij pleit voor concrete, wereldwijde afspraken over onder meer het gebruik van energie, grondstoffen, natuurlijke hulpbronnen en oceanen. "Je hebt er niets aan als Europa visquota afspreekt en Chili vervolgens rustig de Atlantische Oceaan leegvist."

Milieurecht

De duurzaamheidsdoelen moeten bovendien afdwingbaar worden, vindt de delegatieleider. Gerbrandy pleit daarom voor een Internationaal Milieugerechtshof, om de afspraken te handhaven. "Net als mensenrechten is het recht op een schoon milieu en het behoud van planten en dieren universeel. Alleen als we die rechten internationaal kunnen afdwingen, kunnen we de mooie woorden over duurzaamheid omzetten in daden." Nu nog kunnen landen de afspraken aan hun laars lappen, omdat niets bij wet is vastgelegd.

Wereldorganisatie voor Milieu

Om milieu hoger op de agenda te krijgen is Gerbrandy voorstander van een nieuwe VN-organisatie voor Milieu. Net als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet er een Wereldmilieuorganisatie (World Environment Organisation) komen. Zo'n organisatie moet de internationale afspraken over duurzaamheid uitwerken, problemen in kaart brengen en VN-besluiten voorbereiden. Gerbrandy: "De VN heeft nu nog alleen een milieuprogramma , UNEP, ingesteld in 1972 bij de duurzaamheidsconferentie in Stockholm. Maar dat schiet tekort. Het moet een formeel VN-agentschap worden."