Geen Prins Claus-prijs voor Tibetaanse - Hoofdinhoud
De prijs die het Prins Claus Fonds heeft toegekend aan de bekende Tibetaanse essayist en blogger Tsering Woeser kan niet worden uitgereikt. China heeft de in Peking wonende schrijfster huisarrest opgelegd. Woeser zou de prijs ontvangen voor haar prestaties op het gebied van cultuur. Ze schrijft over de effecten van de onderdrukking in Tibet en over de massale immigratie van Chinezen. Haar boek ‘Opmerkingen over Tibet’ werd verboden en Woeser kreeg in 2004 politieke heropvoeding voorgeschreven. Volgens Tsering Shakya, een expert in de Tibetaanse literatuur zijn de geschriften van Woeser de stem van Tibet geworden. China wil die stem het zwijgen opleggen. Het is goed dat Het Prins Claus Fonds Woeser deze prijs heeft toegekend. Nederland moet er bij China op aandringen dat ze de prijs gewoon in ontvangst mag nemen. Dat heb ik dan ook vandaag aan de minister van Buitenlandse Zaken gevraagd:
Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het huisarrest van de Tibetaanse schrijfster Tsering Woeser
-
1.Is het juist dat de Tibetaanse schrijfster Tsering Woeser huisarrest heeft gekregen en hierdoor niet in staat is de aan haar toegekende onderscheiding van het Prins Claus Fonds in ontvangst te nemen? (1)
-
2.Is er een directe relatie tussen het huisarrest en de uitnodiging aan Tsering Woeser om de onderscheiding op de Nederlandse ambassade in Peking in ontvangst te nemen?
-
3.Wat is de formele reden die de Chinese autoriteiten geven voor het huisarrest van Tsering Woeser?
-
4.Bent u bereid er bij de Chinese autoriteiten op aan te dringen het huisarrest op te heffen zodat Tsering Woeser toch in staat is om de onderscheiding van het Prins Claus Fonds in ontvangst te nemen? Indien neen, waarom niet?
(1) Teletekst, 1 maart 2012, pag 113