Europa houdt voet bij stuk: Geen Amerikaans hormoonvlees

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 14 maart 2012.
Europa houdt voet bij stuk: Geen Amerikaans hormoonvlees
Bron: Blog Bas Eickhout

De Europese Unie blijft Noord-Amerikaans hormoonvlees weren van de Europese markt, maar Amerika en Canada mogen wel meer hormoonvrij, zogenaamd kwaliteitsvlees naar Europa gaan exporteren. Het Europees Parlement bekrachtigt vandaag het akkoord dat de EU, Canada en de VS na lang onderhandelen bereikten. De handelsruzie over hormoonvlees leidde ertoe dat Amerika een handelsembargo instelde op Europese producten zoals Roquefortkaas en chocolade. Ook die zijn nu van de baan.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij dat Europa voet bij stuk heeft gehouden en vasthield aan het verbod op hormoonvlees:

“Handelsbelangen gaan niet boven de kwaliteit van ons eten. Geen enkele Europeaan mag het risico lopen dat zijn biefstukje onveilig is.”

Onduidelijke risico's van hormoonvlees

In Noord-Amerika behandelen producenten runderen met hormonen om de groei te bevorderen. Het is niet duidelijk wat hormonen voor de gezondheid van de mens betekenen. Onzeker is of hormonen als estradiol de groei van tumoren bevorderen of veroorzaken. Vanwege de mogelijke risico's met hormonen zijn veel Europeanen overtuigd tegen hormoonvlees. Vandaar dat de Europese Unie sinds 1988 de invoer van Amerikaans hormoonvlees verbiedt.

Uit frustratie met de Europese volhardendheid besloten de Verenigde Staten in 2004 extra handelsembargo's in te voeren op specifieke producten als Europese kazen en chocolade. Zonder succes, Europa hield voet bij stuk.

Handelsruzie bijleggen

Vanaf 2009 werken de EU en de VS samen aan een oplossing voor het handelsconflict. Afgesproken is dat Amerika geleidelijk meer kwaliteitsvlees (dus zonder hormonen) zonder Europese heffingen mag exporteren en dat het vervolgens de blokkades op Europese producten afbouwt. Met het akkoord van het Europees Parlement vandaag gaat de laatste fase van het traject in waardoor de Verenigde Staten, Canada en Europa hun handelsruzie kunnen bijleggen, zonder gevaar voor de consument.

GroenLinks zet zich in het Europees Parlement regelmatig in voor de kwaliteit van ons voedsel. Zo stak het Europarlement, mede door inzet van Eickhout, een stokje voor het toestaan van plakvlees in Europa en moeten etiketten vermelden of een product nepkaas bevat of dat er water is toegevoegd aan een kipfilet.