Europees Parlement stemt in met Roadmap naar koolstofarme economie

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op donderdag 15 maart 2012.

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is gematigd positief over het vandaag goedgekeurde beleidskader voor een 80-95% vermindering van CO2-uitstoot tegen 2050. "Met deze Roadmap wordt een heldere visie voor de toekomst neergezet. Dat is winst: een lange termijn benadering van klimaatverandering is onontbeerlijk voor het milieu, de volksgezondheid en onze economie. Een duidelijke aanpak biedt de zekerheid waar het bedrijfsleven om vraagt. Zekerheid om daadwerkelijk verantwoord te kunnen investeren in de low carbon economy. Want valse beloftes zijn misschien wel de slechtste dienst die wij het bedrijfsleven kunnen leveren. Valse beloftes dat we wel wat rustiger aan kunnen doen met onze CO2-doelen. Maar hoe kunnen wij massaal de twee graden doelstelling omarmen zonder dan ook de daarbij behorende consequenties te accepteren?"

Te soft

Gerbrandy vindt het standpunt van het Parlement nog veel te soft. De D66-er zegt: "De liberalen schreven een zeer uitgebalanceerde reactie op de Roadmap. Die zijn uiteindelijk sterk verwaterd door het verzet komende van de rechterhelft van dit huis. Alles wat maar een beetje pijn kan doen, is er door hen weer uitgesloopt. Maar laten we eerlijk zijn: er is geen weg naar een low carbon economy zonder pijn. En toch moeten we daar naar toe."

Polen

De formele goedkeuring van de Roadmap door de EU-regeringen werd vorige week door Polen geblokkeerd in de Milieuraad. Tegen de meerderheid in verzette Polen zich tegen het instellen van tussentijdse doelen of mijlpalen. Europees Commissaris Connie Hedegaard voelt zich met de steun van het Europees Parlement nu gesterkt om de klimaatdoelstellingen van de Roadmap te realiseren. Het programma biedt volop kansen voor het stimuleren van investeringen en technologische innovatie.

Emissierechten

Het Parlement erkende vandaag tevens dat het EU Emission's Trading System (ETS) niet slaagt in haar opzet om koolstofarme investeringen te bevorderen. De Europarlementsleden hebben de Commissie verzocht de vernietiging van een deel van de overtollige CO2 - emissierechten te overwegen, om te voorkomen dat de prijs nog meer zakt. Daarnaast riep het Europees Parlement de Europese Commissie op de doelstelling in het ETS voor het terugdringen van CO2 uitstoot naar boven bij te stellen.