Europees Parlement omarmt D66-rapport Biodiversiteit - Hoofdinhoud
De Milieucommissie van het Europees Parlement heeft vanmorgen ingestemd met het rapport van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy voor een nieuwe Europese biodiversiteitstrategie. In 2020 moet het verlies aan plant- en diersoorten in Europa minstens zijn gestopt. Gerbrandy is verheugd met de steun van het Parlement. "Dit is een zeer ambitieus rapport. Europa toont zich bereid meer dan 15 procent van de aangetaste ecosystemen te herstellen. Dat is een kolossale verplichting."
Natuurparken
Gerbrandy, vicevoorzitter van de Milieucommissie en delegatieleider van het Europees Parlement bij de VN-duurzaamheidstop Rio+20, stelt onder meer voor in gebieden met schrale grond een Europese wildernis te creëren met de allure van een nationaal park als Serengeti in Kenia of Yellowstone in de VS. "Europa moet groot durven denken. Rewilding Europe van o.a. het Wereld Natuur Fonds is daar al mee bezig. In plaats van EU-subsidies voor boeren in zulke gebieden, biedt een radicaal nieuwe aanpak veel meer perspectief."
Historische kans
Gerbrandy onderstreept in zijn rapport Our life insurance, our natural capital: a Biodiversity Strategy to 2020 de noodzaak van duurzame visserij, bosbouw, landbouw, cohesiebeleid, industrie en transport. De Europese Unie heeft dit jaar een historische kans om grote stappen te zetten. In 2012 herziet de Europese Commissie zowel het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, het Cohesiebeleid als het Europese Visserijbeleid. Gerbrandy: "Ik pleit voor een geïntegreerde aanpak. Op al deze terreinen moet biodiversiteit prioriteit krijgen."
450 miljard euro
Gerbrandy becijfert dat de crisis in de Europese biodiversiteit 450 miljard euro per jaar kost. Een kwart van de planten en dieren in Europa dreigt uit te sterven. De vernietiging van de natuur kost jaarlijks zo'n 3 procent economische groei. In 100 jaar zijn de populaties van inheemse wilde soorten 3 keer kleiner geworden. "Het uitsterven is niet alleen bedreigend voor planten en dieren, maar uiteindelijk ook voor het voortbestaan van de mensheid. Voor onze gezondheid, voedsel, schone lucht, schoon water en economie zijn we volledig afhankelijk van de natuur", stelt Gerbrandy.
Boerensubsidies
Het is de eerste keer dat het Europees Parlement zich uitspreekt over de voorstellen van de Europese Commissie voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Gerbrandy is blij dat het Parlement een progressieve lijn kiest. "Er gaat ontzettend veel geld van de belastingbetaler naar de Europese boeren. Ik vind het niet meer dan logisch dat boeren met dat geld ook de natuur moeten beschermen. Zeker in een klein land als Nederland waar al zo weinig natuur over is. Het Parlement heeft de vergroeningsplannen van de Commissie nu voor het eerst omarmd."
Compensatie
Het Europees Parlement steunt Gerbrandy ook in het No Net Loss principe: overheden en bedrijven moeten de schade die zij toebrengen aan de natuur goedmaken via de financiering van compensatieprojecten. Hiermee wordt in Europa, maar ook in de VS al geëxperimenteerd. "Dat principe moeten we in heel Europa verplicht stellen. Het is de meest effectieve manier om de achteruitgang van biodiversiteit te stoppen", stelt de D66-politicus. Volgens Gerbrandy moeten ook de subsidies die schade aan natuur toebrengen, zoals op leaseauto's en visserij, zo snel mogelijk worden afgebouwd. "Nu betalen we dubbel: we financieren de afbraak en moeten het vervolgens voor veel geld repareren."
Natuurlijk kapitaal
D66 is niet blind voor de noodzaak om tijdens een economische crisis te bezuinigen. Voor de financiering van zijn plannen zijn er volgens Gerbrandy naast publiek geld daarom creatieve oplossingen nodig. Zo moet natuurlijk kapitaal een plaats krijgen in nationale jaarrekeningen. Gerbrandy: "Als je een bos kapt, levert dat geld op. Terwijl het laten staan van dat bos geen behoud van kapitaal oplevert. We moeten dat laatste net zo goed in de boeken laten terugkomen."
Zie ook:
http://www.youtube.com/watch?v=z-fPQw_e_kI