Milieucommissie Europarlement vrijblijvend over biodiversiteitsstrategie - Hoofdinhoud
Ongeveer de helft van alle dier- en plantensoorten in Europa is afhankelijk van landbouwgebieden. Het aantal planten en dieren dat met uitsterven wordt bedreigd of al verdwenen is stijgt exponentieel door toedoen van de mens. Het is daarom van belang dat er Europese afspraken komen om de biodiversiteit te waarborgen. Helaas heeft de milieucommissie van het Europees Parlement haar kans niet gegrepen om met concrete voorstellen te komen om de biodiversiteit beschermen.
“De biodiversiteit in Europa gaat al jaren in rap tempo achteruit. Maar liefst zestig procent van de ecosystemen is aangetast, bijna negentig procent van de visvoorraden in Europese wateren zijn overbevist en elk jaar wordt zo'n dertien miljoen hectare tropisch bos ontgonnen”, constateert Europarlement Bas Eickhout. “We moeten dat een halt toegeroepen, maar mijn collega's zetten warme woorden over het belang van biodiversiteit niet om in concrete voorstellen zoals een drastisch ander landbouwbeleid.”
Oorspronkelijk stelde Europa zichzelf het doel om in 2010 het verlies aan biodiversiteit te stoppen, maar inconsistent beleid leidde ertoe dat die ambitie met tien jaar is opgeschoven. Volgens Eickhout moet bij de hervorming van het landbouwbeleid biodiversiteit een belangrijk uitgangspunt zijn. Landbouwgrond beslaat maar liefst de helft van de EU en boeren hebben dus een cruciale rol voor het behoud en toename van de biodiversiteit. Landbouw is één van de grootste posten van het EU-budget: bijna zestig miljard per jaar. Eickhout: “Mij lijkt het logisch dat we bij zulke bedragen ook concrete doelen eisen, in dit geval het vergroenen van de landbouw en het leveren van publieke diensten. Helaas wil de milieucommissie dit niet expliciteren.”
Op dit moment sterven er door toedoen van de mens per jaar honderd tot duizend keer meer soorten uit dan natuurlijk is. Vooral de armsten in de wereld zijn hiervan de dupe, want zij zijn vaak direct afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen.