Agenda

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) MerkiesĀ i, gepubliceerd op woensdag 28 maart 2012, 0:20.

Na urenlange onderhandelingen bereikte Europa vandaag een akkoord over de prijzen voor telefonie en dataroaming. Judith Merkies, namens de PvdA in het Europees Parlement, is tevreden met de drastische verlaging van de prijzen. "Europa dwingt de telecomproviders tot redelijker prijzen. Bellen van Barcelona naar Amsterdam kost voor 1 juli 2012 35 cent per minuut en na 1 juli 2012 29 cent. Voor data betaalde je tot nog toe wat de gek er voor gaf, maar vanaf 1 juli 2012 is dat maximaal 70 cent per Mb en in 2014 20 cent per Mb. Maar het zal nog tot 2016 duren voordat we in binnen en buitenland hetzelfde betalen. Nu dus nog geen stop aan roaming. Maar over vier jaar hopelijk wel", aldus Merkies.

Telefoontarieven worden afgebouwd naar maximaal 19 cent per minuut en sms-jes naar slechts 6 cent per bericht in 2014 . Het is de eerste keer dat Europa maximumprijzen oplegt voor dataroaming. "In Europa is er vrij verkeer van personen, maar voor de meereizende telefoon gold de interne markt tot nog toe niet. Een echt goed werkende markt voor mobiele diensten is belangrijk, omdat steeds meer mensen hun mobiele apparaten in het buitenland gebruiken en er inmiddels hele sectoren afhankelijk zijn van het internet. Ook voor de toeristische sector is een goedkope toegang tot internetsites en vele navigatie- en gids-apps steeds belangrijker", aldus Merkies.

In het voorstel wordt ook de afschaffing van de roamingmarkt in zicht gesteld. "Providers krijgen de tijd om in aanloop naar 2016 een volledige afschaffing van de roamingmarkt te bewerkstelligen. Als dit niet gebeurt grijpt de EU in 2016 in om roamingkosten voor consumenten tussen de lidstaten af te schaffen", zegt Merkies. Het bereikte compromis legt veel lagere prijzen op dan de door Eurocommissaris Neelie Kroes voorgestelde tarieven.