Martinuscollege weer brandschoon, maar straatarm. Net als gemeente Stedebroec - Hoofdinhoud
Directeur Kees van Bergeijk van het Martinuscollege uit Grootebroek besloot direct na de brief van staatssecretaris Atsma in april 2011 om een inventarisatieonderzoek naar asbest te laten uitvoeren: “ik dacht, laat ik er snel bij zijn, anders moet ik straks met de meute in de rij staan.” De gevolgen van deze beslissing waren groter dan hij kon vermoeden. Samen met mijn CDA-collega Michiel Holtackers bezocht ik vandaag het Martinuscollege.
Het onderzoek begon begin juli, direct na het begin van de schoolvakantie. Een paar dagen later vertrok Van Bergeijk zelf op vakantie. Direct op de plaats van bestemming kreeg hij een alarmerend sms-je: “dit ziet er niet goed uit”. De hele oude vleugel (1976) van zijn school met een vloeroppervlak van 12.000m3, bleek besmet met een hoge concentratie asbeststof, afkomstig van brandwerende platen boven de scheidingswanden, achter de verlaagde plafonds die door het hele gebouw zijn aangebracht. De platen zijn vervaardigd van lichtgebonden asbest en in de loop van de jaren veranderd in gatenkaas doordat installateurs in menige schoolvakantie extra leidingen aangelegd hebben naar de computerl- en de praktijklokalen. Ook de 400 stalen kolommen in de oudbouw waren destijds bekleed met brandwerende asbest, die de tand des tijds niet heelhuids doorstaan hadden.
De school werd direct verzegeld, ook de nieuwbouw leek in eerste instantie besmet, waarschijnlijk omdat mensen van de installateur in beide vleugels met de installaties bezig waren. Twee weken later was de nieuwe vleugel weer schoon en afgeschermd van het oude besmette deel. Maar er dreigde nog een financiële ramp: een voorraad schoolboeken met een waarde van €3 miljoen lag in de besmette vleugel en moest volgens de arbeidsinspectie vernietigd worden. Van Bergeijk moest praten als brugman en de portemonnee trekken voor aanvullend asbestonderzoek en een reinigingsactie, maar wist de schoolboeken te redden.