BOLSWARDERS TONEN VOLOP BELANGSTELLING VOOR ‘EIGEN’ STADHUIS

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op zaterdag 3 maart 2012.

Bolsward 1 maart 2012 - Op donderdagavond 1 maart organiseerde de PvdA Súdwest-Fryslân een openbare discussieavond in de Vierschaar van het stadhuis in Bolsward met als thema: ‘Hoe nu verder met ‘ons’ Stadhuis ?’ De discussie stond onder leiding van Tweede Kamerlid Jacques Monasch.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jacques Monasch

Voor aanvang van het debat moesten zo’n 30 mensen buiten de deur gelaten worden. De locatie liet het niet toe nog meer mensen in de volgepakte Vierschaar binnen te laten wegens brandveiligheidsvoorschriften. “De PvdA wil de teleurgestelde mensen langs deze weg excuses maken voor deze overmacht en zal het verslag op haar website plaatsen, en de mensen die een adres achterlieten een verslag toesturen.” aldus Jacques Monasch namens de PvdA.

De avond begon met een inleiding door Historicus / Columnist Peter Karstkarel. “Het Stadhuis van Bolsward is het hoogtepunt van het maniëralisme in Friesland.” aldus Karstkarel. “De Bolswarders moeten het beste in zichzelf oproepen om een bestemming voor het Stadhuis te vinden wat ook het beheer ervan mogelijk maakt.”

Panelleden waren voormalige burgemeester van Bolsward Willemien Vroegindewei, architect Harmen Grunstra en Tweede Kamerlid Sander de Rouwe.

Harmen Grunstra kreeg deze avond de gelegenheid het veelbesproken “Plan Jorritsma/Grunstra” eens duidelijk aan het publiek uit te leggen. Grunstra: “Het Stadhuis commercieel maken klinkt eng, dat vind ik zelf ook. Toch moet getracht worden het Stadhuis zelfvoorzienend te maken zodat het nog eeuwen lang kan blijven bestaan.”

CDA Tweede Kamerlid Sander de Rouwe vindt het een uitdaging te kijken of er vanuit Bolsward en omstreken genoeg draagvlak is om het Stadhuis zelfstandig te runnen, zonder overheidssteun. “We moeten onszelf niet aanpraten dat ons Stadhuis nu ineens “weg” is. Het moet een huis van de stad worden. De balk moet in ieder geval meteen van de deur af.”

Oud burgemeester Willemien Vroegindeweij noemde zichzelf een realist als het komt tot realiseren van de vele wensen. “Veel van de mooie plannen die vanavond worden besproken zullen niet gefaciliteerd kunnen worden.” Terecht noemde zij moderniseringsplannen voor het Stadhuis, zoals het plaatsen van een glazen lift voor minder validen. “Kijk eens naar Den Haag, zoals zij op het Binnenhof Oudbouw en Nieuwbouw verenigen.”

De discussieavond was openbaar en liet ook de Bolswarders zelf de kans met creatieve ideeën te komen, zoals: Er worden plannen gemaakt voor een zomerexpositie van Bolswarder kunstenaars in het Stadhuis, Theater kan er een plek krijgen, of het Stadhuis kan tot museum gemaakt worden waarin de zilvercollectie een plek krijgt. Meerdere malen kwam er de wens van de Bolswarders zelf om de jeugd van Bolsward in de plannen te betrekken. Ook werd de hoop uitgesproken dat de gemeente in het vervolgtraject de mensen actief blijft betrekken bij de ontwikkelingen rondom de besluitvorming over het Stadhuis. Het bleek een nuttige bijeenkomst en de PvdA kreeg de complimenten voor het organiseren van deze discussieavond.