Pak perverse belastingontwijking Europees aan

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 19 april 2012.
Pak perverse belastingontwijking Europees aan
Bron: GroenLinks Europa

Belastingontwijking en belastingconcurrentie in de Europese Unie maken het nog moeilijker om de overheidsfinanciën op een eerlijke manier op orde te krijgen. GroenLinks wil daar spoedig een einde aan maken en steunde daarom donderdag een voorstel voor één Europese grondslag voor vennootschapsbelasting. De regels voor het betalen van vennootschapsbelasting kunnen daardoor in heel Europa gelijk worden getrokken.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout waarschuwt al lang voor het probleem van zevenentwintig landen die elkaar beconcurreren op belasting:

“Bedrijven misbruiken de lappendeken van zevenentwintig belastingstelsels om de afdracht van vennootschapsbelasting te ontwijken. Dat wordt met één Europese grondslag een stuk moeilijker."

Daling in administratieve lasten

Het Europarlement wil de Europese grondslag verplichten voor alle grote bedrijven. Voor die bedrijven betekent dit voorstel een daling in administratieve lasten. Het midden- en kleinbedrijf kan er zelf voor kiezen of het de Europese grondslag wil gebruiken. Eickhout tekent wel aan dat dit slechts het begin is van een lange weg naar een einde aan belastingontwijking door bedrijven in Europa. “Dit voorstel is niet voldoende om belastingconcurrentie tussen EU-landen tegen te gaan. Een Europees minimumtarief is de logische en de juiste vervolgstap.”

Van de EU-lidstaten - die het voorstel voor een Europese vennootschapsberekening unaniem moeten goedkeuren - hoopt Eickhout een proactieve houding te zien.

“Het is niet te verkopen dat landen enerzijds hard en snel ingrijpen in het beperken van overheidsuitgaven, terwijl maatregelen die de overheidsinkomsten verbeteren in een slakkengang vooruit gaan.”

Nederland belastingparadijs

Tevens vroeg het Europees Parlement om verdere actie tegen belastingfraude, -ontwijking en -ontduiking. Het gebrek aan een effectief Europees belastingbeleid leidt tot perverse situaties. Veel landen, Nederland voorop, hebben onderlinge belastingverdragen gesloten waardoor postbusbedrijven er zich tegen gunstige tarieven kunnen vestigen. Zo zijn zeventien van de twintig grootste Portugese beursgenoteerde ondernemingen in Nederland gevestigd. “Hierdoor loopt Portugal gigantische belastinginkomsten mis. En dat terwijl het land ondertussen met Europese steun overeind wordt gehouden”, stelt Eickhout.

Het Europees Parlement stemde met grote meerderheid voor meer transparantie van belastingbeleid door landen verplicht te laten rapporteren over de afdrachten van grensoverschrijdende bedrijven. Ook drong het bij landen zoals Nederland aan om bilaterale overeenkomsten te herzien die belastingontwijking in de hand werken.