In gesprek over Europese gelden voor innovatie

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 17 april 2012, 0:41.
In gesprek over Europese gelden voor innovatie
Bron: Blog Judith Merkies

Op maandag 16 april organiseerde Judith Merkies, Europarlementariër van de PvdA, op de High Tech Campus in Eindhoven een bijeenkomst over innovatie: “Dit is de ideale locatie voor een dergelijk event, aangezien bedrijven en kennisinstellingen hier samenwerken om innovatieve producten naar de markt te brengen.” Het was een interactieve meeting waarbij iedere deelnemer zijn of haar suggesties ter verbetering van de Europese subsidieprogramma’s voor innovatie kon laten horen.

Het evenement werd ingeleid door Robert-Jan Smits, hoofd van het Directoraat-Generaal Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie. Hij stelde het Commissievoorstel Horizon 2020 voor - het nieuwe Europese programma voor onderzoek en innovatie voor de periode 2014-2020. De Commissie wil in deze periode zo’n 80 miljard euro beschikbaar stellen voor bedrijven en kennisinstellingen om innovatie te stimuleren.

De rest van de namiddag discussieerden de aanwezigen over de rol van onderzoek en onderwijs voor innovatie, de participatie van het bedrijfsleven aan innovatieprogramma’s en de keuzes die een overheid kan maken om innovatie te stimuleren.

Tijdens de hearing kwamen enkele duidelijke discussiepunten uit het huidige innovatiebeleid naar voren. Velen vinden dat er te veel aandacht is voor onderzoek en te weinig voor het op de markt brengen van innovatieve producten. Judith Merkies: “We hebben teveel Einstein, maar te weinig Steve Jobs.”

Daarnaast was er ook veel ongerustheid over de voorstellen tot administratieve vereenvoudiging van de Europese Commissie en de financiële implicaties daarvan. Ook was er een duidelijk pleidooi te horen voor extra maatregelen voor een grotere betrokkenheid van het MKB. Tenslotte werd het belang onderstreept dat het Commissieplan samen dient te werken met de EU-structuurfondsen - die zich ook deels op innovatie richten.

Bron afbeelding: High Tech Campus Eindhoven