'Verbod op morning-afterpil Honduras onacceptabel'

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op donderdag 19 april 2012.
'Verbod op morning-afterpil Honduras onacceptabel'
Bron: Blog Emine Bozkurt

Het Nationaal Congres van Honduras staat op het punt om de morning-afterpil te verbieden en het gebruik ervan strafbaar te stellen. Vrouwen die er gebruik van maken riskeren een gevangenisstraf, ook al zijn ze slachtoffer van verkrachting. "Dit wetsvoorstel is verwerpelijk. Het neemt vrouwen het fundamentele recht op zelfbeschikking af", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt.

Naast de mogelijke gevangenisstraf voor het gebruik van de morning-afterpil stelt de wet ook artsen en apothekers die de pil blijven voorschrijven of verkopen strafbaar. Ook zij kunnen hierdoor in de gevangenis belanden. De straffen zullen variëren tussen drie en tien jaar. Door het ontbreken van veilige legale alternatieven is de kans groot dat vrouwen hun toevlucht zoeken in oplossingen die hun gezondheid ernstig in gevaar kunnen brengen.

"Als voorzitter van de Europese Delegatie voor betrekkingen met de landen in Midden-Amerika heb ik mijn grote zorgen geuit over het in gevaar brengen van de reproductieve rechten en gezondheid van vrouwen. Ik heb het Nationaal Congres dan ook om opheldering gevraagd. Het opleggen van een gevangenisstraf aan vrouwen voor het voorkomen van een zwagerschap is gewoonweg onacceptabel", aldus Bozkurt.

Bron afbeelding: SXC / socyo